Proiect de lege nou pentru eliminarea supraimpozitării contractelor part-time

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca Turcan a anunţat că PNL a depus în Parlament un nou proiect de lege pentru modificarea bazei de calcul a impozitării contractelor part-time. Potrivit deputatei, actualul mod de taxare este o măsură profund injustă.

calculator-taxe-formular-anaf-fisc-impozit

„Am depus un proiect de lege prin care se renunță la suprataxarea contractelor part-time”, a anunțat liberala Raluca Turcan, explicând că „sute de mii de oameni sunt afectati de prevederile actualei Legi si prin aceasta initiativa situația lor se poate îndrepta, multe contracte de munca vor fi scoase din economia subterană si încasările la bugetul consolidat vor crește iar presiunea socială a asistentei sociale va scădea”.

Atunci cand ceva nu merge trebuie sa avem inteligenta si flexibilitatea sa admitem si sa corectam, de aceea PNL pledează pentru un stat coerent si eficient care respecta muncă si combate munca la negru”, a mai declarat deputata, subliniind că „modul in care sunt taxate în prezent contractele cu timp parțial crează o mare inechitate si este o masura profund injusta”.

Turcan a mai explicat că „este o nedreptate sa taxezi un angajat care lucrează doar cateva ore pe zi la un număr de ore pentru care el nu munceste, deci practic este nedrepta sa suprataxezi un ungajat care lucrează doar cateva ore pe zi”.

Turcan: „Va reduce munca la negru”. Ce prevede proiectul

Ministerul de Finanţe şi-a propus colectarea mai multor bani la buget, însă rezultatul este contrar. Munca la negru creşte şi oamenii care muncesc pe bani puţini sunt cei mai afectaţi”, a mai susținut Turcan, arătând că noul proiect de lege schimbă baza de calcul a impozitării, nemaifiind calculată la nivelul salariului minim brut pe economie, ci la venitul efectiv realizat, fapt care ar urma să reducă munca la negru.

Raluca Turcan a mai susținut că „impactul bugetar va fi unul pozitiv pentru ca va creste atat colectarea si încasarea la bugetul statului si de asemenea vor fi reduse cheltuielile pentru asistența socială”.

„De aceasta Lege sunt in momentul de fata sunt loviți sute de mii de oameni care raman fara asigurari sociale, de sanatate si contribuții la pensii pentru ca au ajuns sa lucreze la negru, sistemul fiind impovarator pentru cei care ii angajeaza. Aceasta initiativa va intra în dezbatere si sper să primească cât mai curand votul Parlamentului României”, a mai subliniat Turcan. 

Supraimpozitarea contractelor part-time. Câciu: „Piața s-a adaptat” 

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a explicat la momentul modificării, care a stârnit controverse în spațiul public, dar și reacții din partea colegilor de guvernare, că taxarea contractelor part-time la nivelul salariului întreg este necesară pentru că „oamenii până la urmă muncesc 8 ore, mulţi dintre ei în spatele unui contract de 2 ore”.

El a menţionat că este un fenomen pe care l-au recunoscut şi antreprenorii.

Despre modificările în privinţa contractelor part-time, ministrul de Finanţe a spus că nu există riscul de a se ajunge la muncă la negru. „Nicidecum, se limitează munca la negru, pentru că acele persoane care sunt plătite cu două ore, oficial, vă asigur că nu trăiesc din două ore, contravaloarea unui salariu minim”, a susținut Adrian Căciu. 

Ulterior, ministrul de Finanțe a afirmat că numărul contractelor part-time a crescut începând cu 5 septembrie şi, mai mult decât atât, a crescut valoarea acestora, iar acolo unde s-au transformat în contracte individuale de muncă lucrătorii vor primi mai mulţi bani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite