Turcan: Supraimpozitarea muncii part-time a dus la scăderea numărului locurilor de muncă
0Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a criticat păstrarea supraimpozitării muncii part-time, care a dus la o scădere cu peste 60.000 de locuri de muncă şi anunţă că susţine corectarea acestei măsuri.
„Eu o consider o măsură greşită şi dincolo de faptul că nu încurajează creşterea numărului de locuri de muncă, nici financiar nu îşi atinge ţinta pentru care ea a fost introdusă. (...) De aceea am depus un amendament la legea de aprobare a acestei ordonanţe de urgenţă. Din nefericire în Senat acest amendament a fost respins, dar la Camera Deputaţilor voi milita foarte puternic şi am foarte mulţi colegi care susţin corectarea acestei măsuri. Sper să şi reuşim”, a precizat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă, citată de Agerpres.
Raluca Turcan spune că s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă din cauză că Guvernul a supraimpozitat munca part-time. „Din perspectiva numărului de contracte, ultimele evaluări pe care le aveam arătau următoarea evoluţie: o creştere într-adevăr a numărului de contracte pe perioadă nedeterminată, dar o scădere de aproape două ori a contractelor pe perioadă determinată. Per ansamblu, la finalul lunii trecute se înregistra o scădere totală a numărului de contracte de muncă de aproximativ 70.000. 70.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă aproximativ şaizeci şi ceva de mii de locuri de muncă, pentru că o persoană poate să aibă mai multe contracte de muncă. De aceea, cifrele confirmă că această măsură a condus la scăderea numărului de locuri de muncă", a completat fostul munistru al Muncii.
Diferențele de abordare
Raluca Turcan a subliniat că în 2021, în mandatul ei, a crescut numărul de contracte de muncă, deşi era criză sanitară. „Mai mult decât atât, în perioada similară de anul trecut, în plină criză sanitară, contractele de muncă au avut o evoluţie de creştere continuă şi principala mea preocupare ca ministru al Muncii a fost să creştem numărul de locuri de muncă”, a completat, fosta prim-vicepreședintă a PNL.
Turcan a atras atenţia că suprataxarea muncii part-time a dus la creşterea fenomenului de muncă la negru. „Şi ar mai fi de făcut un comentariu. Din cauza acestei măsuri, inclusiv o instituţie a statului român a arătat cu cifre că a crescut fenomenul muncii la negru, pentru că angajatorii dacă nu pot să suporte taxe suplimentare, atunci din nefericire recurg la abuzuri şi angajează persoane la negru. Deci, undeva, cel mai probabil, acea scădere de contracte de muncă se regăseşte în oglindă cu angajaţii la negru”, a conchis reprezentanta PNL.
Și fostul președinte al PNL, Florin Cîțu, anunțat că sunt probleme privind raportarea la contractele part-time. „Am votat, consecvent cu principiile liberale, pentru eliminarea supraimpozitarii contractelor part-time. Din păcate, în comisia de buget-finanțe de la Senat, propunerea nu a întrunit numărul de voturi necesar și supraimpozitarea contractelor part-time, această inepție fiscală, rămâne în vigoare. Orice creștere de taxe în acest moment este criminală. Atacă sectorul privat într-un moment dificil și alimentează creșterea prețurilor”, scria miercuri, pe Facebook, Florin Cîțu.