Primirea României în Schengen. Reprezentanții Consiliului UE și Comisiei, chemați în PE pentru a confirma calendarul aderării

0
Publicat:

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD) a anunțat că a obținut sprijinul colegilor pentru a-i chema în plenul Parlamentului pe reprezentanții Consiliului UE și ai Comisiei, ca să prezinte calendarul primirii României în Schengen.

Victor Negrescu a reușit chemarea pentru explicații liderilor CE și Consiliului UE în PE FOTO Arhivă
Victor Negrescu a reușit chemarea pentru explicații liderilor CE și Consiliului UE în PE FOTO Arhivă

Am obținut sprijinul unui număr important de deputați europeni pentru a chema în plenul Parlamentului European reprezentanții Consiliului UE și Comisiei Europene la o dezbatere cu privire la aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen. Conform demersului, cele două instituții trebuie să prezinte urgent un calendar de aderare la Schengen și, totodată, să precizeze dacă în luna decembrie, conform solicitării făcute de semnatari, va fi supusă la vot extinderea spațiului european de liberă circulație”, a precizat eurodeputatul social-demicrat, potrivit unui comunicat. 

Eurodeputatul PSD a menționat sprijinul primit de la mai multe grupuri politice. „Peste 50 de eurodeputați din toate grupurile politice pro-europene au susținut acest demers important pentru țara noastră, astfel încât este îndeplinit criteriul tehnic pentru ca procedura parlamentară specifică să fie declanșată și, în consecință, să existe o dezbatere în plenul Parlamentului European. Prin această inițiativă, Parlamentul European demonstrează încă o dată faptul că este instituția europeană care a susținut constant aderarea României la spațiul Schengen”, a completat Negrescu.

Le mulțumesc tuturor colegilor mei, din delegația română, precum și celor din alte state membre, din toate grupurile politice, pentru sprijinul oferit. Am demonstrat că pentru interesul României și principiile europene reușim să fim uniți”, a mai punctat eurodeputatul

Decizii așteptat în decembrie

Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul se așteaptă ca la următorul Consiliu Justiției și Afaceri Interne, cel din octombrie, să fie luată o decizie informală de primire a României, Bulgariei și Croației. Însă votul cel mai important ar urma să fie la începutul lunii decembrie. 

O comisie tehnică urmează să vină la București pentru o reverificare a îndeplinirii condițiilor. De altfel, România îndeplinește condițiile tehnice de 11 ani, aspect menționat mereu de oficialii de la București în orice dialog cu reprezentanții altor state din Schengen. Potrivit informațiilor „Adevărul”, în prezent niciun stat nu mai dă semne că ar putea să blocheze aderarea României la Schengen.

La ultima venire a Ursulei von der Leyen în Parlamentul European, Rareș Bogdan a explicat, într-un discurs, faptul că atât în numele solidarității, cât și al dreptului pe care îl are, România cere aderarea la Schengen, care i se cuvine după 11 ani de așteptare.

În numele solidarității, România înțelege și acceptă ca țările care au energie mai multă să reducă din consum și să dea și celor care au mai puțină. În numele solidarității, dar și al dreptului său, România cere ce i se cuvine: aderarea la Schengen. Dupa 11 ani nedrepți de așteptare”, a punctat prim-vicepreședintele PNL.

Eurodeputatul a arătat că țara noastră îndeplinește toate condițiile aderării.  „Care este starea reală a Uniunii Europene! Cu state care stau în lojă și state care stau la ușă? România îndeplinește toate condițiile, și-a securizat frontierele pe banii ei, și nu cu companii românești. Unde e solidaritatea”, a întrebat, retoric, eurodeputatul PNL, șef al delegației liberale la Parlamentul European. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite