Primele reacţii după condamnarea lui Adrian Năstase. Cine îi plânge de milă şi cine îl vrea după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Adrian Năstase FOTO Adevărul
Fostul premier Adrian Năstase FOTO Adevărul

Condamnarea fostului premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare în dosarul “Zambccian” a încins spiritele pe scena politică. In timp ce unii felicită decizia luată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, alţii arată compasiune pentru soarta fostului şef PSD.

decizia ÎCCJ, pe Facebook.

Totuşi, una dintre promisiunile USL pare să se îndeplinească: dreptate până la capăt”, a fost comentariul laconic al consilierului prezidenţial.

O declaraţie ceva mai amplă a făcut europarlamentarul PDL Monica Macovei, care şi-a exprimat, la rândul său, părerea cu privire la condamnarea lui Năstase, dar şi la critica adusă de premierul Victor Ponta sistemului judiciar.

“S-a referit premierul la zece ani de hărţuire. În 2006, in calitate de ministru al Justiţiei, la cererea DNA, am cerut în Camera Deputaţilor ridicarea imunităţii lui Năstase pentru a i se face percheziţie şi PSD a votat în bloc împotrivă. Au greşit atunci, pentru că, iată, a fost condamnat şi poate aflam mai multe despre mită dacă se făcea percheziţie. Au votat împotriva percheziţiei”, a spus Macovei.

Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare. Sentinţa citită de judecători

Tot ea a precizat că, spre deosebire de social-democraţii care l-au apărat pe Năstase, a cerut Parlamentului ridicarea imunităţii acestuia.

“În acel moment, fiind parlamentar, am cerut Parlamentului ridicarea imunităţii şi PSD l-a apărat de atunci şi îl apără în continuare. I-am auzit că toţi sunt alături de el. Ce înseamnă asta? Că ei susţin corupţia şi hoţia. Dacă sunt alături de el, să se ducă atunci cu el la închisoare!”, a afirmat europarlamentarul PDL.

Într-un comunicat remis Adevărul”, cei de la PNŢCD au comentat sentinţa în cazul lui Năstase şi au apreciat că este “o dovadă a faptului că justiţia din România continuă să funcţioneze”.

“Verdictul dat de magistraţi în dosarul Zambaccian reprezintă dovada clară că sistemul de justiţie rezistă presiunilor poiltice ale USL, rămânând singura zonă a statului care funcţionează aproape de parametrii din statele democratice”, se arată în comunicat.

Condamnarea, veste-şoc în PSD

Codrin Ştefănescu, secretar adjunct al PSD, a declarat pentru Digi 24 că este “şocat” de condamnarea lui Adrian Năstase, care pentru el echivalează cu o execuţie.

“ Eu, personal, sunt şocat, nu sunt surprins. Este o execuţie publică”, s-a exprimat Ştefănescu.

La rândul lui, senatorul PNL Petre Roman a acuzat Justiţia din România şi a catalogat sentinţa drept “o pagină extrem de urâtă, nu doar pentru politic”.

“Când se constată că au fost sentinţe greşite, că statul român este păgubit, ar trebui să se întâmple ceva. Mă gândeam, după această nouă condamnare care este o pagină extrem de urâtă nu doar pentru politic, pentru ce este societatea românească că o sentinţă trebuie să o înţeleagă fiecare om. Pentru ca Justiţia să funcţioneze, o asemenea sentinţă trebuie să o înţeleagă fiecare. După ce am citit cele relatate de apărarea lui Năstase, nu am mai putut găsi circumstanţe favorabile pentru acuzare. Cum funcţionează Justiţia? Se spune că dacă justiţia funcţionează, toate au şanse să  funcţioneze mai bine, dar dacă într-o sentinţă atât de gravă ca aceasta, într-un asemenea clar sentinţa este atât de neclară, de confuză, de controversată, cu multă amărăciune îmi pun întrebarea dacă avem de-a face cu un sistem care funcţionează corect”, s-a pronunţat Roman, afectat, la Antena 3.

SPECIAL Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare

Colega sa de alianţă, senatoarea PSD Ecaterina Andronescu a vorbit despre modul în care Năstase a primit sentinţa şi a opinat, emoţionată, că fostul premier părea resemnat.

“E un soi de resemnare, mai degrabă decât seninătate. Nici celui mai aprig duşman pe care un om l-ar avea nu ar putea să îi dorească aşa ceva”, a  declarat ea.

Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Cătălin Ivan, a admis că vestea l-a întristat.

“Personal, consider că a plătit prea mult pentru faptul că a fost un oponent al lui Traian Băsescu”, a spus Ivan şi a adăugat că sentinţă ridică “prea multe semne de întrebare”.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a avut un discurs reţinut.

“Nu am ce fel de comentarii să fac, pentru că nu suntem în sfera politică. Este o decizie a Justiţiei în urma unui proces, prin urmare politicul nu are prea multe de comentat în această situaţie”, a declarat Pocora.

O reacţie moderată a avut şi parlamentarul PNL Alina Gorghiu, care a opinat, pe blogul personal că formula unui "proces politic" invocată de unii politicieni nu este cea mai inspirată.

“Este o hotărâre dură, o condamnare care presupune o decizie mai aspră faţă de hotărârea anterioară, condamnare şi pentru luare de mită şi pentru şantaj, dar şi recuperarea prejudiciului. Doar că trecând peste o condamnare la care, dacă nu suntem ipocriţi, vom recunoaşte că ne aşteptam, ar trebui să ne şi gândim chiar cu voce tare ce şi cum trebuie făcut”, susţine deputatul PNL într-o postare pe blog.

Gorghiu afirmă că în justificarea deciziei de condamnare a lui Năstase nu ar trebui utilizat argumentul unui proces politic.

“O întreagă clasă politică trebuie să înveţe ceva din condamnarea de azi a fostului premier, iar plaga lăsată de acest proces şi de această condamnare pentru orice politician din România va fi una de lungă durată şi greu de tot vindecabilă. Mă gândesc că nu e cea mai fericită formulă să mergem pe ideea procesului politic, chiar nu o încurajez. Şi nici nu merg pe varianta vehiculată masiv că se va promova legea amnistiei şi graţierii, pentru că aşa ceva nu va trece, indiferent cine şi când şi-o doreşte”, a mai apreciat Gorghiu.

Materiale pe aceeaşi temă:

VIDEO Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase a fost condamnat la patru ani de închisoare. Acesta se întoarce după gratii în această seară

Adrian Năstase se întoarce după gratii. Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul în dosarul „Zambaccian“, ultimul pe care acesta îl mai avea pe rol. Fostul premier a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi şantaj. La rândul ei, Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită. Sentinţa este definitivă.

Năstase, înaintea sentinţei în dosarul „Zambaccian”: „Un singur om curajos constituie o majoritate”

Fostul premier Adrian Năstase, care aşteaptă luni decizia definitivă în dosarul “Zambaccian”, a publicat pe blogul personal un text în care anunţă că a revenit acasă şi îşi exprimă incertitudinea cu privire la ce l-ar putea aştepta în 2014.

Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase îşi va primi sentinţa pe 6 ianuarie

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa îşi vor petrece Sărbătorile de Iarnă acasă. Curtea Supremă a amânat pentru 6 ianuarie pronunţarea în dosarul „Zambaccian”, în care aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Procurorul a cerut astăzi pedepse cu executare în cazul soţilor Năstase, dar şi majorarea pedepsei Paulei Irina Jianu.

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul „Zambaccian”. Judecătorii au stabilit un nou  termen al recursului pentru pentru 4 noiembrie

Adrian Năstase şi soţia au ajuns, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme unde a avut loc un nou termen din recursul în dosarul „Zambaccian”. Magistraţii ar fi trebuit s-o audieze pe soţia fostului premier, dar aceasta a cerut o amânare pe motiv că nu se simte bine. În acest dosar, în martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dosarul „Zambaccian“. Adrian Năstase, aşteptat împreună cu soţia peste o lună la Curtea Supremă

Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a stabilit ca următorul termen din recursul în dosarul „Zambaccian” să aibă loc peste aproximativ o lună, mai exact pe 7 octombrie. În acest dosar, pe 30 martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dosarul Zambaccian: primul termen al recursului formulat de procurori se va judeca luni

Fostul premier Adrian Năstase, dar şi soţia sa, Dana Năstase, vor fi, luni, prezenţi în faţa Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru primul termen la recursul formulat de procurori în dosarul Zambaccian. Asta după ce judecătorii au hotărât pe 13 mai să amâne cazul până după vacanţa judecătorească.

Dosarul Zambaccian, amânat pentru 9 septembrie. Năstase a cerut un alt complet de judecată, dar a fost refuzat

Magistraţii Curţii Supreme au decis luni, amânarea pentru data de 9 septembrie 2013, judecarea recursului în Dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru acuzaţia de luare de mită.

Procurorii anticorupţie: fostul premier Adrian Năstase a fost achitat „eronat” în dosarul „Zambaccian”

Procurorii DNA susţin în motivele recursului din dosarul „Zambaccian” că probele existente la dosar arată că Adrian şi Daniela Năstase sunt vinovaţi, ei fiind achitaţi „eronat” de completul de trei judecători de la Curtea Supremă. Recursurile din dosar urmează să fie judecate de un complet de cinci judecători ai instanţei supreme pe 13 mai.

Cererile de abţinere formulate de trei judecătoare repartizate în dosarul Zambaccian, respinse la Curtea Supremă

Cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase au fost respinse de Colegiul de conducere al Curţii Supreme, au declarat pentru Mediafax oficiali ai Instanţei Supreme.

Adrian Năstase are o pilă la DNA. Cine tergiversează dosarul Zambaccian

Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună

Coşmarul lui Adrian Năstase încă nu s-a sfârşit

Un articol din Codul Penal ar putea spulbera planurile de libertate ale lui Adrian Năstase. Dacă nu se întâmplă o minune, singura lui salvare ar putea veni de unde se aşteaptă mai puţin: de la procurorii DNA.

Trei ani de închisoare şi pentru Dana Năstase, soţia fostului premier, în dosarul „Zambaccian‟

Soţia fostului prim-ministru, Daniela Năstase, a fost, de asemenea, condamnată la închisoare în dosarul „Zambaccian‟, în anul 2006.  Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de detenţie, dar cu suspendare.

Corlăţean, ministrul desemnat pentru Justiţie: “Am folosit o formulă inadecvată cu privire la procurorul care a făcut dosarul Zambaccian”

Titus Corlăţean, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, a declarat, luni, în faţa parlamentarilor din comisiile juridice reunite, că referirea sa la arestarea procurorului care a făcut dosarul Zambaccian a fost o formulă inadecvată.

Năstase, achitat în dosarul Zambaccian pentru mită! Condamnat pentru şantaj!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa împotriva lui Adrian Năstase. Vezi întreaga decizie a instanţei, aşa cum a fost ea redactată de judecători!

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite