Dosarul Zambaccian: primul termen al recursului formulat de procurori se va judeca luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Adrian Năstase va merge, luni, în faţa completului
Fostul premier Adrian Năstase va merge, luni, în faţa completului

Fostul premier Adrian Năstase, dar şi soţia sa, Dana Năstase, vor fi, luni, prezenţi în faţa Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru primul termen la recursul formulat de procurori în dosarul Zambaccian. Asta după ce judecătorii au hotărât pe 13 mai să amâne cazul până după vacanţa judecătorească.

Magistraţii au decis să îi audieze pe cei trei inculpaţi, Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Jianu, dar şi doi martori, respectiv Ioana Păun, fost consul al României la Shanghai şi pe Cristina Popa, administratorul firmelor Conimpuls şi Vertcon.

 Instanţa a admis depunerea unor înscrisuri de către avocaţi, printre care şi facturi cu bunurile cumpărate de soţii Năstase şi care ar proveni din China. 

Judecătorii au respins la acest termen mai multe excepţii invocate de către avocaţi şi nu au fost de acord cu recuzarea judecatoarei Ioana Bogdan, cerută de către avocaţii lui Adrian Năstase, pe motiv că aceasta nu ar avea statut de judecator. Judecatoarea Ioana Bogdan a facut parte din prima instanţă de la Înalta Curte care a decis condamnarea cu executare a lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calitătii.  

Pe 13 mai, magistraţii Curţii Supreme au decis amânarea termenului din dosarul Zambaccian, pentru data de 3 iunie.

Cu o săptămână înainte de începerea judecării recursurilor din dosarul "Zambaccian, judecătorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne, din completul de cinci magistraţi care judecă această cauză, au făcut cereri de abţinere, pe care le-au înaintat Colegiului de conducere al instanţei supreme, motivând că anterior s-au mai pronunţat în alte dosare ale lui Adrian Năstase. 

Judecătorii Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru au soluţionat în etapa fondului dosarul "Trofeul calităţii", iar Angela Dragne a făcut parte din completul care a dispus achitarea persoanelor judecate în dosarul "Mătuşa Tamara".

Procurorii ceruseră 10 ani de închisoare cu executare, aşa că au făcut recurs şi cer ca Năstase să se întoarcă în spatele gratiilor.

La ultimul termen judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fostul premier a declarat că este „absolut convins că şi în acest dosar, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul dosarului în care a fost achitat, probele care au fost evidente şi la instanţa de fond vor prevala şi, în recurs achitarea va fi reconfirmată". Năstase a reafirmat că este nevinovat şi că în dosarul „Zambaccian" au fost unite nenumărate alte dosare, de aceea au fost chestiuni de clarificat.

Nouă luni „de gândire“ pentru procurorii DNA

Dosarul „Zambaccian“ a ajuns pe rolul completului de cinci judecători al Instanţei Supreme după ce procurorii au motivat recursul împotriva deciziei din 30 martie 2012 dată de un complet de trei judecători care l-au achitat pe fostul premier pentru luare de mită, dar l-au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.

Procurorii DNA au avut nevoie de nouă luni pentru a explica de ce solicită o pedeapsă mai mare şi au trimis motivele de recurs către Curtea Supremă la o săptămână după ce fostul premier a fost eliberat din închisoare, unde a ispăşit pedeapsa primită în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Procurorii cer ca fostul premier să se întoarcă în spatele gratiilor în dosarul „Zambaccian“

Procurorii anticorupţie cer condamnarea la închisoare cu executare a fostului premier Adrian Năstase, în dosarul „Zambaccian“.

În motivele de recurs depuse la Curtea Supremă, procurorii spun că instanţa de fond a greşit când a luat decizia condamnării cu suspendare şi când l-a achitat pe Năstase pentru luare de mită.

Aceştia susţin că în dosar sunt suficiente probe care să demonstreze că fostul premier ar fi primit mită diverse bunuri - obiecte din China, dar şi contravaloarea unor lucrări de renovare de la Irina Jianu, pentru a o menţine în funcţia de inspector - şef la Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Dosarul Zambaccian, ultimul dosar în care Adrian Năstase nu avea încă o decizie definitivă

Pe 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, pentru luare de mită şi şantaj, pe Daniela Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, şi pe Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare bani.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002-2004, în calitate de prim-ministru, Adrian Năstase ar fi primit - în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase - foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002-2004.

Alături de el, soţia acestuia, Daniela Năstase, a fost judecată în acelaşi dosar şi achitată pentru acuzaţiile de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, însă a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

Dosarul „Bunuri din China” - Zambaccian I

Fostul premier este acuzat că ar fi primit diverse obiecte şi contravaloarea unor lucrări de construcţie în schimbul numirii şi menţinerii în funcţia de directoare a Inspectoratului de Stat în Construcţii a Irinei Jianu.

El ar fi primit peste 100.000 de dolari americani, contravaloarea unor bunuri importate din China, şi 1.200.000 de lei, care ar fi reprezentat contravaloarea tâmplăriei din aluminiu şi lemn cu geam termopan, executată la imobilele din Bucureşti, strada Zambaccian număruş 16 şi comuna Cornu, judeţul Prahova. Dosarul „Bunuri din China” - Zambaccian I a ajuns în instanţă în 2006, dar s-a întors la procurori după un şi jumătate în urma unei decizii Curţii Constituţionale.

Adrian Năstase a părăsit pe 19 martie 2013  penitenciarul Jilava, după aproape nouă luni de detenţie din condamnarea de doi ani în dosarul „Trofeul Calităţii”.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite