Dosarul „Zambaccian“. Adrian Năstase, aşteptat împreună cu soţia peste o lună la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase a stat opt luni după gratii, în dosarul „Trofeul Calităţii” FOTO Mediafax
Adrian Năstase a stat opt luni după gratii, în dosarul „Trofeul Calităţii” FOTO Mediafax

Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a stabilit ca următorul termen din recursul în dosarul „Zambaccian” să aibă loc peste aproximativ o lună, mai exact pe 7 octombrie. În acest dosar, pe 30 martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

UPDATE Instanţa a decis luni ca următorul termen din recursul făcut de procurori în dosarul „Zambaccian” să fie pe 7 octombrie. Până atunci, avocaţii apărării trebuie să depună la dosar chitanţele din care rezultă ce bunuri au cumpărat soţii Năstase din China. 

De asemenea, pe 7 octombrie este aşteptată în faţa instanţei şi Daniela Năstase, soţia fostului premier, care a lipsit astăzi din motive medicale.

Fostul premier Năstase şi-a susţinut şi astăzi nevinovăţia, mai bine de două ore, precizând în faţa instanţei că acest dosar este instrumentat politic.

„Doresc să subliniez caracterul politic al demersului împotriva mea care s-a materializat în 25 de dosare, unele dintre acestea fiind menţinute cu coperţile goale. De-a lungul timpului, dosarele au fost disjunse şi aşa s-a ajuns la acest dosar «cocktail» în care sunt incluse importuri, reparaţii, termopane şi aşa mai departe”, a precizat Adrian Năstase. 

Acesta a mai spus că în ultimii ani a venit la Curtea Supremă de aproximativ 200 de ori, iar obiectivul acestor „hărţuiri” ar fi eliminarea sa din viaţa politică, lucru care s-a şi întâmplat.

De asemenea, fostul premier a arătat, în faţa celor cinci judecători din complet, că o parte din probele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu sunt veridice, referindu-se la faptul că suma de peste 100.000 de dolari care ar fi fost confiscată de procurori şi despre care se spune că el i-ar fi dat-o fostului consul Ioan Păun conţine bancnote care ar fi fost eliberate de către trezoreria Statelor Unite ale Americii după momentul la care anchetatorii susţin că s-au săvârşit faptele.

Năstase a susţinut că nu l-a şantajat niciodată pe Ioan Păun şi că acea sumă de bani i-a fost dată acestuia pentru a aduce familiei sale tratamente de la medici chinezi pentru soacra sa, mama Danielei Năstase, care ar fi fost foarte bolnavă.

Referitor la imobilul din strada Christian Tell, fostul premier a arătat că nu poate înţelege de ce procurorii susţin în continuare că imobilul i-ar aparţine, în condiţiile în care în imobilul respectiv locuiesc de ani de zile membri ai familiei lui Sorin Opriş.

Fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu, i s-a făcut rău în timpul şedinţei de jucată şi a fost dusă la cabinetul medical al instanţei. Chiar dacă a revenit în sală până la sfârşitul şedinţei, aceasta a cerut instanţei să fie audiată la termenul viitorul, lucru acceptat de judecători.

Şi soţia lui Adrian Năstase, Daniela Năstase, care nu s-a putut prezenta la acest termen din cauza unor probleme medicale – avocatul acesteia a precizat că i-a fost rău atât duminică seara, cât şi luni dimineaţă – va da declaraţii pe 7 octombrie.

Martorii Ioan Păun (cel care a şi făcut denunţul în acest dosar) şi Smaranda Corbeanu, dar şi Cristina Popa, vor da declaraţii la următorul termen.

UPDATE 10.30 Procesul a început. Premierul s-a prezentat la instanţă fără soţia sa despre care a spus că se simte rău. 

În faţa completului, Năstase susţine că este nevinovat şi că toate dosarele care i-au fost întocmite au fost pentru a fi hărţuit judiciar pentru a fi scos din viaţa politică, ceea ce s-a şi reuşit. 

UPDATE 08.55 Adrian Năstase a ajuns la Curtea Supremă, fiind însoţit de fiul cel mare, Andrei. „Sunt pregătit pentru audieri şi vreau să lămuresc anumite aspecte“, a declarat, la intrare, Năstase.

Întrebat de soţie, Năstase a precizat că aceasta nu a venit, deoarece se simţea rău. „Data viitoare se va simţi mai bine şi se va prezenta la termen“, a adăugat Adrian Năstase.

Adrian Năstase a spus că trebuie înţelepciune şi comunicare directă în legătură cu proiectul Roşia Montană, arătând că nu crede că este bine să fie lăsate "mecanismele antisistem să cuprindă foarte larg ţara". Întrebat ce crede despre protestele celor care se opun proiectului minier de Roşia Montană, Năstase a spus că nu trebuie lăsate mecanismele antisistem să cuprindă ţara. „Mă uit la televizor, discut cu prietenii, văd că sunt foarte multe lucruri care necesită de fapt un efort de înţelepciune şi cred că trebuie să căutăm soluţii rezonabile. Nu cred că este bine să lăsăm mecanismele antisistem să cuprindă foarte larg ţara şi cred că este nevoie de dialog şi comunicare directă pentru a dezamorsa unele lucruri", a spus Adrian Năstase.

Întrebat cum ar gestiona situaţia privind proiectul minier de la Roşia Montană, Năstase a spus că i-ar pune pe cei de la Ministerul Mediului şi cei de la Marile Proiecte să prezinte, "pe două sau chiar pe trei coloane", contractele care stau la baza acestui proiect şi să arate cum se prezintă proiectul iniţial, cel modificat şi cel final în Parlament. Năstase a arătat că a venit, până în prezent, de 200 de ori în instanţă legat de dosarele pe care le are şi că în prezent poate privi cu "o anumită linişte interioară unele dintre lucrurile care se întâmplă".

Cu privire la solicitarea UNBR privind excluderea sa din Barou, Năstase a arătat că este convins că oficialii instituţiei nu vor interpreta formalist unele dintre reguli şi că, în opinia sa, nu ar trebui exclus, pentru că a fost condamnat într-un dosar cu conotaţii politice. „Este foarte clar că procesul care a avut loc în dosarul afişelor nu era legat în niciun fel de activitatea din Barou şi ar fi ciudat ca această sentinţă, care a avut o componentă politică importantă, să fie folosită pentru a schimba o decizie ce a fost luată", a spus Năstase.

Întrebat dacă l-ar consilia pe actualul prim-ministru Victor Ponta, Năstase a precizat: "Eu cred că oricine din ţara asta doreşte ca lucrurile să meargă mai bine şi că unii dintre noi, având un anumit tip de experienţă, putem să dăm anumite sugestii".


Alături de soţii Năstase, Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi ar trebui să-i audieze şi pe Irina Jianu şi pe martorii Cristina Popa şi Ioan Păun.

Magistraţii care judecă recursurile din dosarul Zambaccian au decis, pe 3 iunie, amânarea dosarului pentru toamnă, la sfârşitul vacanţei judecătoreşti, după ce au stabilit ce probe vor fi discutate la termenul următor.

Astfel, instanţa a admis atunci depunerea mai multor înscrisuri privind construcţia imobilului din Zambaccian, facturi pentru bunuri provenite din China, o hotărâre judecătorească, dar şi alte înscrisuri.

Totodată, instanţa a luat act de faptul că soţii Adrian şi Daniela Năstase, precum şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) Irina Paula Jianu doresc să dea declaraţii amănunţite în faza recursului. Judecătorii au admis, de asemenea, pe 3 iunie, reaudierea martorei Smaranda Corbeanu, în legătură cu fapta de şantaj.

Instanţa a mai dispus, din oficiu, reaudierea martorei Cristina Popa şi a fostului consul al României în China Ioan Păun, arătând că se impune acest lucru la recurs.

Tot la termenul de pe 3 iunie, judecătorii au respins două solicitări ale avocaţilor de emitere a unor adrese către Guvern şi Ministerul Afacerilor Externe, în vederea solicitării unor stenograme ale unor şedinţe. Instanţa Supremă a respins şi cererea avocaţilor lui Adrian Năstase de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan din completul de cinci magistraţi care judecă recursurile.

Năstase: trei ani pentru şantaj, achitat pentru luare de mită

Pe 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. 

Cele două pedepse ale acesteia u fost contopite de instanţă, iar dacă sentinţa va deveni definitivă, Jianu ar urma să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

Sentinţa de pe 30 martie 2012 a Completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să dea o decizie definitivă în această cauză.

Soţii Năstase şi Irina Jianu, trimişi în judecată pentru corupţie

Pe 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. 

Pe 18 martie, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite