Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soţia fostului premier Adrian Năstase, Dana Năstase, urmează să fie audiată luni la Curtea Supremă FOTO Adevărul
Soţia fostului premier Adrian Năstase, Dana Năstase, urmează să fie audiată luni la Curtea Supremă FOTO Adevărul

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

UPDATE După ce au audiat-o pe Dana Năstase, judecătorii au decis să dea un nou termen în proces pentru 2 decembrie. 

UPDATE Dana Năstase a declarat în faţa judecătorilor că îşi menţine declaraţiile date în faţa completului de trei judecători, dar că vrea să facă şi câteva adăugiri.

Mai exact, soţia fostului premier a spus că între familia Năstase şi firma Conimpuls a existat un contract de asociere prin care aceştia urmau să primească un apartament. „Familia Năstase a avut un contract de asociere cu societatea Conimpuls. Această asociere prevedea ca noi să punem la dispoziţie un teren şi în schimb să primim un apartament la cheie. Am pus la dispoziţie terenul respectiv, am şi plătit apartamentul. Situaţia în care ne aflăm fiind un proces de socotire cu societatea Conimpuls”, a spus Dana Năstase.

De asemenea, aceasta a ţinut să precizeze că „singurii bani pe care eu şi soţul meu i-am dat lui Ioan Păun sunt cei 35.000 de dolari, bani care trebuiau folosiţi pentru medicamente şi medici”.

„Tatăl meu a murit în anul 1999, după şase luni mama mea a făcut cancer, am operat-o, iar toate tratamentele au fost făcute cu medicamente din China. În februarie 2004 a trebuit să merg în China pentru a găsi un medic care sa vină în România să îi facă tratament naturist. O echipă de doi medici au hotărât să vină în România pe care i-am plătit cu 35.000 de dolari, pentru a asigura transpirtul şi medicametele. Suma i-am dat-o lui Ioan Păun, în prezenţa soţiei şi a medicilor Chinezi. Această sumă de bani era formată din banii familiei Năstase şi a mai multor oameni pe care ulterior i-au consultat aceşti medici”, a declarat soţia fostului premier.

Totodată, Dana Năstase a spus că în apartamentul din Zambaccian, toate obiectele sanitare sunt de provenienţa din Italia.

„Toate obiectele în posesie, fie sunt moştenite de la părinţi, fie sunt cumparate de noi. Această situaţie este demonstrată prin probele depuse la dosar, sunt declaraţii, poze de familie şi documente a o parte din ele”, a precizat Năstase.

Înrebată de relaţia pe care o are cu doamna Jianu, aceasta a răspuns că sunt doar cunoştinţe. Mai mult, soţia fostului premier a notat că Ioan Păun i-a spus că este ofiţer acoperit. „În 2003 când eram în China, într-o anumită împrejurare, Ioan Păun mi-a declat că este ofiţer acoperit. De faţă erau soţia acestuia, doamna Jianu şi cu mine”, a spus Dana Năstase.

Întrebată ce înţelege prin ofiţer acoperit, Dana Năstase a spus ca nu cunoaşte definiţia, dar bănuieşte că, dacă este în străinătate deţine o funcţie la SIE. „Nu cunosc ce înseamnă definiţia, dar bănuiesc că dacă este în străinătate, deţine o funcţie la SIE, dar asta nu îl împiedică să deţină o funcţie la o ambasadă sau în cadrul unui consulat”, a spus femeia.

În ceea ce priveşte modalitatea prin care au fost plătite lucrările de la casa din localitatea Cornu, Dana Năstase a arătat că suma de 65.000 de dolari plătită domnului Bălănescu i-au fost dată „în mână în curtea casei”.

Printre altele, Dana Năstase a declarat că „toate aprtamentele din Zambaccian au acelaşi parchet pus de societatea de construcţii şi probabil este adus din China”.

Magiatraţii Înaltei Curţi urmează să îl audieze pe Ioan Păun, fost consul în China, în calitate de martor, dar şi parte vătămată.

UPDATE  Fostul premier Adrian Năstase a declarat luni, după ce a fost întrebat dacă îi transmite ceva preşedintelui Traian Băsescu în ziua când acesta împlineşte 62 de ani, că nu-i urează nimic şi este convins că şeful statului va avea „ceea ce merită“.

„Nu mai este Daniel Morar la DNA, ca să mai deschidă încă un dosar. În 2005, asta s-a întâmplat: cadoul pe care i l-a oferit Daniel Morar, imediat după ce a venit la DNA, a fost autosesizarea sa cu acest dosar“, a spus fostul premier. Întrebat ce îi urează lui Băsescu la împlinirea vârstei de 62 de ani, fostul premier a răspuns: „Nu-i urez nimic. Sunt convins că va avea ceea ce merită“.

UPDATE Soţii Năstase au ajuns, luni dimineaţă, în jurul orei 9.00, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Urmează să înceapă audierile.

Magistraţii Instanţei Supreme au audiat-o la termenul trecut pe fosta şefă al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu, care şi-a reluat declaraţiile date în faţa judecătorilor, în prima etapă a procesului.

La rândul lui, fostul premier a declarat că atât el, cât şi familia se simt hărţuiţi. Acesta şi-a susţinut nevinovăţia, timp de mai bine de două ore, precizând în faţa instanţei că acest dosar este instrumentat politic.  

„Doresc să subliniez caracterul politic al demersului împotriva mea care s-a materializat în 25 de dosare, unele dintre acestea fiind menţinute cu coperţile goale. De-a lungul timpului, dosarele au fost disjunse şi aşa s-a ajuns la acest dosar «cocktail» în care sunt incluse importuri, reparaţii, termopane şi aşa mai departe”, a precizat Adrian Năstase.   

Acesta a mai spus că în ultimii ani a venit la Curtea Supremă de aproximativ 200 de ori, iar obiectivul acestor „hărţuiri” ar fi eliminarea sa din viaţa politică, lucru care s-a şi întâmplat.  

De asemenea, fostul premier a arătat, în faţa celor cinci judecători din complet, că o parte din probele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu sunt veridice, referindu-se la faptul că suma de peste 100.000 de dolari care ar fi fost confiscată de procurori şi despre care se spune că el i-ar fi dat-o fostului consul Ioan Păun conţine bancnote care ar fi fost eliberate de către trezoreria Statelor Unite ale Americii după momentul la care anchetatorii susţin că s-au săvârşit faptele.  

Năstase: Banii daţi lui Păun erau pentru a aduce familiei tratamente medicale din China  

Năstase a susţinut că nu l-a şantajat niciodată pe Ioan Păun şi că acea sumă de bani i-a fost dată acestuia pentru a aduce familiei sale tratamente de la medici chinezi pentru soacra sa, mama Danielei Năstase, care ar fi fost foarte bolnavă.  

Referitor la imobilul din strada Christian Tell, fostul premier a arătat că nu poate înţelege de ce procurorii susţin în continuare că imobilul i-ar aparţine, în condiţiile în care în imobilul respectiv locuiesc de ani de zile membri ai familiei lui Sorin Opriş.  

Năstase: trei ani pentru şantaj, achitat pentru luare de mită  

Pe 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită. Şi soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.  

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă.   

Cele două pedepse ale acesteia au fost contopite de instanţă, iar dacă sentinţa va deveni definitivă, Jianu ar urma să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.  

Sentinţa de pe 30 martie 2012 a Completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să dea o decizie definitivă în această cauză.  

Soţii Năstase şi Irina Jianu, trimişi în judecată pentru corupţie  

Pe 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.  

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.  

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.  

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.   

Pe 18 martie, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Zambaccian“. Adrian Năstase, aşteptat împreună cu soţia peste o lună la Curtea Supremă

Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a stabilit ca următorul termen din recursul în dosarul „Zambaccian” să aibă loc peste aproximativ o lună, mai exact pe 7 octombrie. În acest dosar, pe 30 martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Procurorii anticorupţie: fostul premier Adrian Năstase a fost achitat „eronat” în dosarul „Zambaccian”

Procurorii DNA susţin în motivele recursului din dosarul „Zambaccian” că probele existente la dosar arată că Adrian şi Daniela Năstase sunt vinovaţi, ei fiind achitaţi „eronat” de completul de trei judecători de la Curtea Supremă. Recursurile din dosar urmează să fie judecate de un complet de cinci judecători ai instanţei supreme pe 13 mai.

Cererile de abţinere formulate de trei judecătoare repartizate în dosarul Zambaccian, respinse la Curtea Supremă

Cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase au fost respinse de Colegiul de conducere al Curţii Supreme, au declarat pentru Mediafax oficiali ai Instanţei Supreme.

Adrian Năstase are o pilă la DNA. Cine tergiversează dosarul Zambaccian

Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună.

Adrian Năstase a plătit prejudiciul către Inspectoratul de Stat în Construcţii

Fostul premier Adrian Năstase a virat în contul Inspectoratului de Stat în Construcţii suma de 3,3 milioane de lei, care reprezintă prejudiciul stabilit de judecători în dosarul „Trofeul Calităţii”. Astfel, Năstase evită executarea silită a casei sale de pe strada Zambaccian şi a fermei de la Cornu.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite