stiri despre monica macovei

Au început jocurile foarte mari, pe bani mulţi, primele proiecte care demarează acum în sensul promisiunilor făcute de şefii de state şi guverne din UE în domeniul construcţiei unei autentice apărări şi securităţi europene. Obiectivul este acela de a ajunge într-un orizont previzibil de timp la asigurarea autonomiei strategice a continentului nostru.

acum 12 ore · comentarii (33)

Sistemul medical românesc era, din punct de vedere al salarizării, un bolnav suferind de malnutriţie severă. Creşterea salariilor trebuia să se întâmple, la fel cum un înfometat are nevoie de hrană. Atât doar că, în mâinile neprofesioniştilor, prea multă hrană administrată prea repede poate duce la moartea pacientului. Se numeşte sindrom de realimentare.

acum 53 minute · comentarii (1)

E vremea pronosticurilor la Bruxelles, în paralel cu negocieri de ultim moment, înainte de Consiliul European de joi şi vineri, la care şefii de state şi guverne din UE sunt chemaţi să se pronunţe asupra poziţiilor de la vârful UE. Dezacordul franco-german întreţine suspansul. Între timp, preşedintele României este menţionat, azi, din nou, ca posibil succesor al lui Donald Tusk.

acum 4 ore · comentarii (0)

Sistemul de reguli a fost propus şi implementat pentru a asigura sănătatea finanţelor publice în Uniunea Europeană, pentru a asigura un mecanism automat de stabilizare la nivel macroeconomic. Regulile fiscale sunt încălcate grav, 12 ţări din UE sunt în procedură de deviere semnificativă în 2019. În 2020 lucrurile se complică. Reforma este din ce în ce mai necesară.

acum 4 ore · comentarii (4)

Nimeni nu mai înţelege nimic, dacă urmăreşte cifrele anunţate de Ministerul Educaţiei. Culmea este că nici functionarii ministerului nu-şi dau seama că cifrele pe care le oferă publicului sunt contradictorii. Nimeni nu ştie care este situaţia reală a elevilor de clasa a VIII-a, deşi în funcţie de acest număr se formează clasele, catedrele profesorilor, se plătesc salariile.

acum 10 ore · comentarii (4)

România alocă în 2019 Ministerului Cercetării şi Inovării (Minister, de aici încolo) 0,17% din PIB, identic cu procentul de anul trecut. Este cel mai mic procent din PIB alocat cercetării în ultimii 10 ani, fiind chiar mai mic decât cel alocat în perioada de criză economică (0,23% din PIB în 2009).

acum 6 ore · comentarii (0)

Cel puţin bizară indiferenţa cu care muzica a tratat creaţia dramatică a lui Caragiale. Dacă punem la o parte opera „O noapte furtunoasă“ scrisă de Paul Constantinescu, a cărei premieră absolută a avut loc pe scena Operei Române din Bucureşti la data de 1935, foarte puţine alte titluri dintre scrierile lui „Nenea Iancu“ par să îi fi tentat pe compozitorii noştri.

acum 14 ore · comentarii (0)

Deocamdată, e război şi e bine. Răul va începe abia odată cu declanşarea păcii pierdute de democraţie. În Vest, rebeliunea dezmoşteniţilor scutură confortul elitelor. Defuncta clasă muncitoare americană şi britanică dar şi o felie mare şi neagră a fostei clase de mijloc refuză să dispară printre lozincile pozitive ale clerului progresist. Şi, prin asta, sînt ultima formă de viaţă autentică a democraţiei, înainate de alunecarea în consesns sterp.

acum 2 zile · comentarii (40)

Hemiciclul Parlamentului European arată, astăzi, după alegeri, ca un mozaic neasamblat, ale cărui componente aşteaptă să fie lipite de compromisul alianţelor politice. În această arhitectură atât de colorată şi de fragmentată, pe 26 mai, românii au aşezat câteva piese care pot contribui la o nouă construcţie europeană şi pot deveni un liant între Bucureşti şi instituţiile europene.

acum 2 zile · comentarii (20)

După o săptămâna dificilă în Republica Moldova în care am avut două guverne, doi premieri şi o serie de decizii alambicate, care au demonstrat încă odată fragilitatea statului frate dintre Prut şi Nistru, oligarhul Vladimir Plahotniuc şi PDM au făcut un pas înapoi, lăsând frâiele guvernării unei coaliţii pestriţe formate din Blocul ACUM -PSRM.

acum 2 zile · comentarii (5)

Eminescu poet naţional şi universal de o mare amplitudine intelectuală şi de un enciclopedism rar întâlnit, o dovadă a acestei erudiţii sunt cele 44 de caiete (acum în fondul Academiei Române) pe care Noica le numea miracolul culturii române. Eminescu a devenit mit sau a fost facut mit? O întrebare care a iscat multe răspunsuri care la rândul lor au dus la şi mai multe întrebări.

acum 3 zile · comentarii (2)