Alegeri locale. Rusia rămâne prezentă în Republica Moldova | ANALIZĂ

0
Publicat:

Rezultatele preliminare ale alegerilor locale din Republica Moldova arată că Rusia rămâne prezentă în țara vecină, următorul test al menţinerii direcţiei europene fiind scrutinul parlamentar din 2025, arată specialiștii consultați de Adevărul.

Rezultatele alegerilor locale arară că Rusia rămâne prezentă. FOTO: Shutterstock
Rezultatele alegerilor locale arară că Rusia rămâne prezentă. FOTO: Shutterstock

Rezultatele parțiale ale alegerilor locale arată că cele mai bune rezultate la nivel national sunt ale Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), chiar dacă formațiunea de guvernământ nu va avea niciun primar de municipiu. Îngrijorător este, spun specialiștii, că PAS este urmat de formațiunile proruse.

Cine controlează Chişinăul

Cea mai importantă victorie a Kremlinului este că și-a menținut omul – Ion Ceban -  la cârma Chișinăului încă din primul tur (50,62 %), dar și-a asigurat și majoritatea în Consiliul Municipal, spune analistul politic Valeriu Pașa, consultat de Adevărul.

,,Partidul său (n.r. al lui Ion Ceban) va crește la nivel de țară în intențiile de vot pentru Parlament, urmează să vedem dacă va participa și la alegerile prezidențiale. Eu deloc nu aș exclude acest lucru, dar ce este mai important pentru Federația Rusă este că Ceban a reușit în aceste alegeri din Chișinău să rupă o parte dintre alegători, nu pur și simplu, proeuropeni, dar chiar direct de la PAS. Dar nu putem blama doar partidul de guvernare, da el a avut o campanie foarte slabă, întârziată, cu un candidat nu prea potrivit pentru Chișinău, însă ce contează mai mult este răspunsul întregii societăți. Atunci când oamenii se lasă manipulați chipurile de calitățile de manager și de gospodar ale lui Ceban și nu văd în spate interesul strategic al Rusiei de a deturna integrarea țării la UE, este o problemă la nivelul întregii societăți”, a afirmat specialistul.

Mobilizare slabă a PAS

Analistul consideră că prin excluderea candidaților partidului Șansă, condus de Ilan Șor, a fost diminuat scorul pe care l-ar fi putut obține formațiunile proruse. Totuși, reprezentanții oligarhului fugar au reușit să câștige orase importante din țara vecină, precum Orhei.

,,Partidele într-un fel sau altul afiliate Rusiei - socialiștii, Comuniștii, PDCM, iar în Chișinău MAN - au luat rezultate destul de mari. Sunt alte partide mici pe care Rusia le susține, cum ar fi partidul Renaștere, care și el are anumite rezultate la nivel de țară, deci au prezență destul de solidă, ceea ce este explicabil prin resursele enorme pe care le pompează Rusia, dar și prin slabul răspuns care a venit din partea partidului de guvernare, inclusiv aceste măsuri preventive care au întârziat”, explică Pașa.

Analistul politic de la Chișinău Ion Tăbărță consideră că rezultatele sunt urmare a unei guvernări slabe și a influenței Rusiei: ,,Din păcate, PAS, după 2021, nu a ieșit din mahmureala sărbătoririi succesului la acele alegeri parlamentare anticipate. Da, este și rezultatul Rusiei, influența Rusiei, politicienilor autohtoni proruși și oligarhi, dar este un mod în care PAS-ul a guvernat Republica Moldova, unul mai puțin reușit și,  spre exemplu, acum, PAS-ul pierde la capitolul imagine când începe să se identifice cu Andrei Spânu, care este un politician destul de controversat. Dumnealui se asociază cu acel contract cu Gazprom, totodată prin diferite licitații care nu sunt cele mai transparente”.

Perspectivă asupra alegerilor parlamentare

Ion Tăbârță arată că rezultatele de la locale creează o perspectivă asupra alegerilor parlamentare din 2025.

,,Este clar că PAS a pierdut considerabil din susținerea populației, pentru că dacă e să vorbim de alegerile din 2021, atunci votul de 50 % nu reprezintă votul natural al PAS-ului, din bazinul electoral al PAS-ului ar fi în jur de 30 %. Desigur, că sunt niște nuanțe, diferențe, dacă extrapolăm datele de acum cu cele 2025, dar dacă ne uităm la consiliile raionale care au decurs după aceeași logică, ca și alegerile parlamentare, atunci scorul nu este unul optimist pentru partidul proeuropean, PAS, nu acumulează majoritatea, iar alte partide proeuropene nu trec în Parlament. Unica excepție ar putea fi că în Parlament trece Partidul Social Democrat (PSD) care este partidul fostului oligarh, Vladimir Plahotniuc”, menționează specialistul.

Ambii analiști atrag atenția că dacă majoritatea din viitorul parlament moldovean va fi asigurată de formațiuni proruse, șansele de a adera la UE în 2030 se vor diminua considerabil.

,,Da, partidul de guvernământ a acumulat cele mai multe mandate în consiliile de nivel II sau în consiliile raionale, însă nu acumulează majoritate și, practic, este unicul partid proeuropean care trece scrutinul electoral, însă, spre deosebire de 2021, ei nu mai au majoritatea și restul partidelor care trec în Parlament, dacă vom face o extrapolare a rezultatului alegerilor locale cu cele parlamentare, ar fi fie partidele proruse, fie partidele care prezintă oligarhii și, desigur, ulterior, dacă s-ar face coaliții post-electorale pentru a crea guvernarea, atunci unicul partid european ar fi minoritar și s-ar ajunge în opoziție, în pofida faptului că ar acumula cel mai mare scor”, a conchis Ion Tăbârță.

Republica Moldova, alături de Ucraina, a primit în 2022 statutul de candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Între timp, țara a fost amenințată de mai multe ori de Kremlin cu scenariul ucrainean.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite