Crește iar temperatura în Coaliție. Liderii PSD şi PNL își aruncă vorbe grele

0
Publicat:

Rareș Bogdan (prim-vicepreședinte PNL) și premierul Marcel Ciolacu (președinte PSD) sunt protagoniștii celui mai recent scandal din interiorul Coaliției de guvernare, unde părerile despre viitorul guvernării sunt împărțite.

Toată atenția a fost atrasă de Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan FOTO Mediafax
Toată atenția a fost atrasă de Marcel Ciolacu și Rareș Bogdan FOTO Mediafax

Atât timp cât cinci ore nu ai comentat nimic şi după câteva ore ieşi în spaţiul public încercând să acoperi un gest nefericit – că mergi cu ceas de 30.000 de euro la piaţă să cumperi pătrunjel (...) – înseamnă că eşti iresponsabil. Înseamnă că eşti mitocan”, a afirmat Ciolacu despre Rareș Bogdan, la Antena 3, după ce prim-vicepreședintele PNL se declarase nemulțumit de relația „insuportabilă” cu PSD și a amenințat că, dacă va fi introdusă vreo nouă taxă în 2024, partidul său pleacă de la guvernare. La rândul său, Ciolacu a subliniat că nu se pune problema ruperii Coaliției în acest moment, dar în momentul în care PNL decide să părăsească Executivul și el își va depune mandatul de premier.

În replica pentru Ciolacu, prim-vicepreședintele PNL a punctat că în ADN-ul PSD a rămas „ura față de societatea civilă” și a precizat că de la jignirea „măi, animalule” a lui Ion Iliescu și catalogarea liberalilor ca „golani”, acum s-a ajuns la etichetarea ca mitocani a celor care nu sunt de acord cu abordarea social-democraților față de zona economică.

Viitorul ședințelor Coaliției

Premierul României a subliniat, de asemenea, în interviul de miercuri seară, că va propune ca la ședințele Puterii să nu mai participe Rareș Bogdan, pentru a nu mai fi persoane care „dinamitează din interior Coaliția”. Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă va da curs solicitării lui Marcel Ciolacu, însă șeful PNL nu a dat un răspuns tranșant, ci a îndemnat la calm: „Ne trebuie liniște și trebuie să gândim ceea ce trebuie să facem pentru români”. „O Coaliție trebuie să se bazeze pe respect între parteneri”, a completat Ciucă.

La rândul lui, secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat, joi, că e exclusă ruperea Coaliției și a catalogat drept „urât” atacul lui Ciolacu la adresa lui Rareș Bogdan. În schimb, un alt lider PNL, vicepreședintele Robert Sighiartău, a subliniat că premierul „a devenit adversarul PNL și în special al oamenilor care adună voturi în PNL”, fiind așteptată o discuție internă, așezată, privind o posibilă rupere de PSD.

„Peste 70% din electoratul liberal de dreapta din România spune că această alianță nu aduce nimic bun pentru România. Asta a fost și schimbarea de opinie a conducerii la Sinaia, pentru că și-au dat seama că au fost pe contrasens timp de șase luni”, a afirmat Sighiartău, într-o intervenție la RFI.

De altfel, la Sinaia, în spatele ușilor închise, liderii PNL au decis o abordare mult mai contondentă față de PSD, în condițiile în care liberalii trebuie să recupereze din procentele pierdute în ultimii ani de guvernare.

Interpretarea PSD a disputei

Nici social-democrații nu au rămas datori. Senatorul Daniel Zamfir a venit cu o altă interpretare pentru afirmațiile lui Rareș Bogdan. 

Supărat foc că Marcel Ciolacu n-a vrut nici în ruptul capului să-l susțină pentru Primăria Capitalei - candidatura comună PNL-PSD- a început șantajul ridicol cu ruperea coaliției și refacerea alianței cu USR.  Dragă Rolex Bogdan, nu esti „buricul pamântului" în politică românească, iar baletul tău chiar nu mai prostește pe nimeni”, a scris pe Facebook Zamfir.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite