Premierul evită să comenteze problemele lui Nicușor Dan cu ANI. Ciucă amintește de cerințele partidului pentru a-l susține

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful PNL, premierul Nicolae Ciucă, a evitat să comenteze acuzațiile ANI la adresa primarului Capitalei, amintind că edilul are de realizat unele obiective cerute de liberali, pentru care a trecut deja o lună, iar în funcție d realizări formațiunea va decide dacă va continua să îl susțină. 

PNL va decide dacă va continua să îl susțină pe Nicușor Dan în fruntea primăriei FOTO Facebook
PNL va decide dacă va continua să îl susțină pe Nicușor Dan în fruntea primăriei FOTO Facebook

Întrebat într-o conferință de presă cum comentează acuzațiile lansate de ANI la adresa primarului Capitalei, în contextul în care PNL l-a susținut pe Nicușor Dan pentru conducerea Primăriei Capitalei, șeful PNL a subliniat că formațiunea va avea o poziție față de edil, în funcție de realizarea obiectivelor pe care liberalii i le-au cerut.

„Este o decizie a filialei PNL București. A m stabilit deja și am transmis domnului primar lista cu cele 10 obiective pe care filiala PNL București le are în vedere la nivelul primăriei Capitalei”, a spus premierul. 

Se scurge timpul pentru Nicușor Dan

Nicolae Ciucă a completat că din timpul acordat „a trecut deja o lună”. 

„Urmează ca, în funcție de ceea ce se va realiza sau nu, ne vom poziționa fața de domnia sa”, a mai subliniat Ciucă.

Condițiile PNL pentru sprijinul lui Nicușor Dan

PNL a condiționat continuarea sprijinirii proiectelor lui Nicușor Dan de îndeplinirea mai multor obiective până la 31 iulie. În spatele ușilor închise, liberalii pregătesc însă desprinderea totală de primarul general, potrivit informațiilor „Adevărul”.

  PNL București a transmis „10 urgențe” pe care vor să le rezolve Nicușor Dan în următoarele șase luni, pentru a beneficia în continuare de sprijinul liberalilor.

Pe scurt, liberalii îi cer să investească în termoficare, să nu piardă fonduri europene, creșterea ritmului de execuție la marile investiții, creșterea serviciilor publice de transport, demararea de „reforme instituționale reale” sau politici de urbanism. Iar PNL vine cu indicatori concreți de această dată, nu cu solicitări ambigue.   

Cu toate acestea, unele obiective sunt destul de dificile. De exemplu, liberalii vor finalizarea Pasajului Doamna Ghica și deschiderea circulației până la 31 iulie, deși inaugurarea e prevăzută pe 1 septembrie.

  La nivel central, Nicușor Dan e văzut ca un eșec al formațiunii, în condițiile în care percepția e că PNL l-a ajutat în 2020, dar primarul general nu a apreciat sprijinul. Surse din conducerea PNL susțin că liberalii nu au nici cel mai mic gând de a veni să spună în următoarele luni că în 2024 îl vor susține pe Nicușor Dan.

Apropierea lui Nicușor Dan de Forța Dreptei, relația inexistentă cu liderii care contează, adică Bode sau Ciucă, precum și comunicarea deficitară, sunt premisele ruperii oricărei colaborări cu liberalii. Practic, amânăm retragerea sprijinului”, a precizat un vicepreședinte PNL pentru „Adevărul”.  

Ce spune primarul Capitalei

Primarul general al Capitalei susține că se va uita „cu mare responsabilitate” pe cele 10 teme prioritare pe care PNL dorește ca acesta să le rezolve în următoarele șase luni.

„Ca să punem în context chestiunea asta, pe mine m-au votat în 2020 susținătorii PNL. Acești oameni sunt reprezentanți de PNL București, deci mă voi uita cu mare responsabilitate la obiectivele pe care dumnealor mi le-au transmis. O să facem pe tot ce înseamnă conținutul acestor solicitări, o sa avem timp să discutăm. O să mă uit la ele cu mare seriozitate”, a declarat Nicușor Dan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite