Marcel Ciolacu, discuție telefonică cu omologul ucrainean. Reconstrucția Ucrainei, printre subiectele abordate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României a avut astăzi o videoconferință cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal. Cei doi oficiali au discutat despre viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei, dezvoltarea cooperării în domeniul economic și despre proiectele de infrastructură.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: GOV
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: GOV

„Cei doi înalți oficiali au exprimat interesul pentru dezvoltarea cooperării în domeniul economic, în special în regiunea transfrontalieră, în proiectele de infrastructură și în viitorul proces de reconstrucție a Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul Ucrainei l-a felicitat pe Marcel Ciolacu pentru numirea în funcția de premier al României și i-a transmis mulțumiri pentru sprijinul acordat țării sale, în fața agresiunii Federației Ruse. De asemenea, acesta a mulțumit și pentru ajutorul de care au beneficiat refugiații ucraineni în România sau cei care au tranzitat țara.

Sursa citată arată că șeful executivului din România a transmis că Ucraina se poate baza în continuare pe susținerea României. Totodată, Ciolacu a reiterat sprijinul autorităților de la București pentru parcursul european al Ucrainei și al Republicii Moldova, precum și pentru aspirațiile euro-atlantice ale Kievului.

„Premierul român a transmis dorința de a lucra împreună cu autoritățile ucrainene pentru protejarea și respectarea drepturilor minorității române din Ucraina, menționând, totodată, că aceasta participă activ la efortul de război al țării”, se arată în comunicat.

Marcel Ciolacu a postat un mesaj și pe Twitter după discuția telefonică cu omologul ucrainean.

„Într-o discuție cu premierul Denys Shmyhal am subliniat sprijinul nostru pentru calea euro-atlantică a Ucrainei și să dezvoltăm cooperarea economică bilaterală și viitorul proces de reconstrucție. Am subliniat voința noastră de a lucra împreună pentru drepturile minorității române din Ucraina”, a transmis premierul României.

Discuție telefonică și între Bogdan Aurescu și adjunctul administrației Zelenski

Bogdan Aurescu, consilierul președintelui Iohannis pe politică externă, a avut o discuție telefonică cu șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei. Cei doi oficiali au discutat despre așteptările Ucrainei de la Summitul NATO de la Vilnius.

Ihor Zhovkva și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul politic puternic și asistența practică pe care România a oferit-o Ucrainei în lupta împotriva agresiunii ruse, dar și pentru implementarea cursului de integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei.

De asemenea, oficialul ucrainean l-a informat pe Bogdan Aurescu referitor la așteptările Ucrainei de la Sumittul NATO de la Vilnius.

„Summitul de la Vilnius ar trebui să demonstreze progrese reale în apropierea Ucrainei de aderarea la NATO și în obținerea de către Ucraina a garanțiilor de securitate efective pentru perioada până când vom adera la Alianță”, a subliniat Ihor Zhovkva, potrivit unui comunicat al Administrației Prezindențiale din Ucraina.

La rândul său, Bogdan Aurescu a confirmat disponibilitatea României de a discuta despre acordarea unor astfel de garanții, așa cum se precizează în Declarația comună a președinților Ucrainei și României din 1 iunie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite