Predoiu: Obiectivele din MCV, atinse prin adoptarea legilor justiției

0
Publicat:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri că prin adoptarea Legilor justiţiei sunt atinse obiectivele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi că aceste legi asigură un cadru legislativ "perfect în linie cu standardele europene".

Predoiu susține că prin adoptarea legile justiției vor fi atinse obiectivele MCV FOTO: Inquam Photos
Predoiu susține că prin adoptarea legile justiției vor fi atinse obiectivele MCV FOTO: Inquam Photos

"Aş îndrăzni să spun că este un cadru normativ superior chiar altor legi similare din spaţiul juridic european. Dar, în orice caz, nu e cu nimic mai prejos şi de aceea cred că nu greşesc dacă spun că obiectivele din Mecanismul de Cooperare şi Verificare sunt atinse prin această adoptare a celor trei legi. Mulţumesc încă o dată pentru tot sprijinul acordat şi de coaliţie, şi de dvs şi de domnul preşedinte. E un rezultat al unei munci de echipă", a precizat ministrul, în debutul şedinţei de Guvern.

Predoiu a menţionat că Legile justiţiei reprezintă rezultatul unei munci colective şi al unui "suport politic fără rezerve" din partea coaliţiei.

"Fără acest suport, fără sprijinul parlamentarilor din partidele care formează coaliţia de guvernare, aceste legi nu ar fi trecut, evident, de Parlament şi cred că e important de subliniat acest lucru. Este, cred, un mesaj şi pentru puterea judecătorească, şi anume faptul că atât Executivul, cât şi Legislativul, care au fost impregnate de această voinţă politică a coaliţiei, au luat foarte în serios problematica justiţiei la un nivel european şi au asigurat, prin această adoptare a celor trei legi, un cadru legislativ perfect în linie cu standardele europene", a spus el.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că prin adoptarea Legilor justiţiei a fost îndeplinit încă un jalon din PNRR.

"Noile Legi ale justiţiei pun bazele modernizării sistemului judiciar şi, de asemenea, a Statutului magistraţilor şi a Consiliului Suprem al Magistraturii. Este un demers prin care justiţia din România se aliniază la valorile şi principiile justiţiei europene şi îi consolidează independenţa", a spus el.

În context, premierul a reamintit că marţi a fost aprobată în plenul Parlamentului European rezoluţia privind aderarea României la spaţiul Schengen.

"Este o confirmare binevenită a faptului că România a parcurs etapele tehnice şi îndeplineşte cerinţele necesare pentru a aparţine acestui spaţiu de liberă circulaţie. Apreciez că intrarea României în spaţiul Schengen ar însemna o Românie mai integrată în Uniunea Europeană, o Românie mai aproape de valorile europene, un demers care va creşte valoarea democraţiei în ţara noastră şi, desigur, un demers care va îndepărta întrebările legate de rolul şi locul nostru în Uniunea Europeană", a spus premierul Ciucă.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite