Legile Justiției, adoptate de Senat. Proiectele ajung la Klaus Iohannis sau la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legile Justiției au fost adoptate, luni, de Senat, care este for decizional. De la ședința senatorilor nu au lipsit momentele tensionate.

Legile Justiției ajung la Camera Deputaților, for decizional. Foto: Inquam Photos
Legile Justiției ajung la Camera Deputaților, for decizional. Foto: Inquam Photos

Legea pentru organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, cea pentru organizarea judiciară și legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, cunoscute drept legile Justiției, vor ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare, sau la CCR, în cazul în care vor fi atacate de opoziție.

Senatul a adoptat legile, însă ședința a fost una tensionată.

Deși prezent la eveniment, Cătălin Predoiu nu a fost lăsat să vorbească în plen, la solicitarea USR, aleșii opoziției invocând procedura parlamentară.

Ulterior, în timpul discuțiilor, liderul AUR s-a alăturat ședinței și s-a apropiat de prezidiu. „Rog chestorii să îl ia pe exemplarul Simion, să lase ședința să se desfășoare”, a fost reacția președintelui Senatului.

Limbajul Alinei Gorghiu a fost taxat de fosta colegă de partid a lui Simion, Diana Șoșoacă.

„Știți foarte bine că nu am niciun friendship cu domnul Simion, dar sincer, să îi spuneți exemplar, ne coborâm la un nivel…dacă dânșii nu vă respectă, arătați-le altă față”, a spus senatoarea.

Modificările aduse legilor justiției au fost intens criticate de Opoziție și de reprezentanții unor asociații de magistrați. Pe de altă parte, acestea au fost avizate, în unele cazuri cu observații, de forurile din justiție. 

Ministrul de resort a afirmat că adoptarea legilor poate duce la ridicarea MCV.

Gorghiu: Legile Justiției, punct în PNRR

"Legile justiției sunt adoptate în urma unor discuții constante pe care le-a avut Guvernul României, pe care noi cei din Parlament le-am avut cu Comisia Europeană. De asemenea, s-a ținut cont în redactarea acestor proiecte legislative de avizele pe care Comisia de la Veneția le-a dat anterior. Aud în dezbaterea publică în permanență cum ni se solicită de anumiți colegi din opoziție să așteptăm aceste avize. Vreau să vă zic că s-a ținut cont de avizele Comisiei de la Veneția și fac precizarea că în momentul în care se va pune problema de adaptare a legislației la noi solicitări ale experților de la Comisia de la Veneția vom lua în considerare.

În plan intern, cele trei legi au stat în dezbatere publică mai bine de doi ani de zile, au fost primite observații, au fost operate modificări, au existat consultări cu toate instituțiile responsabile în domeniu. Avem un aviz favorabil de la CSM, avem discuții și punct de vedere de la Înalta Curte de Casație și de Justiție, de la ministerul Public, asociații și ONG-uri.

Amânarea dezbaterilor în acest moment nu mai poate fi explicată nici românilor, nici partenerilor europeni. Nu mai există niciun fel de rațiune să tărăgănăm votul pe care trebuie să îl dăm astăzi în Senat.

În noiembrie va fi un raport pe care Comisia European îl va da în cadrul Mecanismul de Cooperare și Verificare. De asemenea, legile justiției sunt punct în PNRR și din păcate, de MCV a depins și aderarea la spațiul Schengen", spunea preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, înainte de vot.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite