Ambasada Suediei, despre intrarea României în Schengen: „Îndeplinește condițiile necesare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada Suediei la București a transmis într-un răspuns pentru „Adevărul” că Guvernul suedez consideră că România îndeplinește condițiile de aderare, explicând că în prezent se poartă discuții între Executiv și partidele care se opun.

Ambasada Suediei la București FOTO Arhivă
Ambasada Suediei la București FOTO Arhivă

„Guvernul suedez consideră că România îndeplinește condițiile necesare pentru a deveni membru cu drepturi depline al spațiului Schengen”, a transmis Ambasada Suediei la București într-un răspuns pentru „Adevărul”. 

Totodată, Ambasada Suediei a arătat că „Guvernul și-a prezentat poziția Comisiei de Justiție a Parlamentului suedez pe 10 noiembrie, unde două partide politice, Partidul Social-democrat și Democrații Suedezi s-au opus”.

Ambasada a subliniat că „Guvernul este în dialog cu Parlamentul pentru a găsi o cale de urmat”. 

Opoziție din Suedia și Olanda pe aderarea la Schengen 

Deşi România a susţinut fără rezerve aderarea Suediei la NATO, două mari partide socialiste din Regatul suedez se opun includerii în Schengen, potrivit presei de la Stockholm.

Astfel, Olanda, aflată în căutare de aliaţi pentru blocarea procesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen, ar putea găsi sprijin în parlamentarii din Suedia. 

Mai mult, olandezii ar fi încercat, fără succes, să convingă președinția cehă a Consiliului UE să nu includă aderarea României și Bulgariei pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie.

În urma eșecului, guvernul olandez ar fi căutat chiar sprijinul și altor state în demersul său și s-ar fi adresat liderilor politici din Suedia și Danemarca, țări care în trecut au mai avut obiecții în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Optimism în Coaliție

În urma obiecțiilor formulate de partidele socialiste din Suedia și al Guvernului Olandez, membrii PNL şi PSD ai Coaliției susțin că nu sunt motive de îngrijorare.

Puterea consideră că partidele parlamentare din Suedia care s-au poziţionat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen nu reprezintă un pericol, motivând că decizia stă în mâinile guvernului de la Stockholm.

Primul aspect care trebuie luat în considerare este acela că aceste două partide, sau cel mai mare- este unul de opoziție în Suedia”, a declarat Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, pentru „Adevărul", menţionând că respectiva formaţiune nu este parte a deciziei, chiar dacă guvernul este unul minoritar.  „Decizia e în zona guvernamentală”, spune Stroe.

Contactat de „Adevărul”, Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a punctat că membrii familiei socialiștilor europeni „au dat un vot majoritar” pentru rezoluţia pentru susținerea aderării, nu unanim, şi a menţionat că partidul pe care îl reprezintă poartă, în prezent, discuţii în interiorul familiei socialiştilor europeni cu privire la poziţionarea formaţiunilor din Suedia, în încercarea de a determina o schimbare de abordare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite