PNL şi PSD, optimiste privind poziţionarea Suediei pe tema aderării României la Schengen

0
Publicat:

PNL şi PSD consideră că partidele parlamentare din Suedia care s-au poziţionat împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen nu reprezintă un pericol, motivând că decizia stă în mâinile guvernului de la Stockholm.

PSD şi PNL, optimiste privind poziţionarea Suediei faţă de aderarea la Schengen. Foto: Mediafax
PSD şi PNL, optimiste privind poziţionarea Suediei faţă de aderarea la Schengen. Foto: Mediafax

Primul aspect care trebuie luat în considerare este acela că aceste două partide, sau cel mai mare- este unul de opoziție în Suedia”, a declarat Ionuţ Stroe, purtător de cuvânt al PNL, pentru "Adevărul", menţionând că respectiva formaţiune nu este parte a deciziei, chiar dacă guvernul este unul minoritar. 

Decizia e în zona guvernamentală”, spune Stroe.

Liberalul nu a ezitat să le atragă atenţia partenerilor din PSD cu privire la faptul că cei care se opun sunt din familia socialiştilor europeni şi le-a sugerat să reia discuţiile cu socialiştii suedezi. 

Este foarte important, unde putem, să îmbunătățim situația de acolo. (..) Percepția acestui partid este legată de apartenența sa la familia socialiștilor europeni, în care noi avem Partidul Social Democrat, și a cărui poziție poate să lămurească orice semn de întrebare al socialiștilor europeni sau suedezilor socialiști în legătură cu intrarea noastră în zona Schengen.(..)Nu cred că avem motive de îngrijorare și suntem convinși că partenerii social-democrați, PSD, vor întreprinde toate demersurile necesare pentru a lămuri orice chestiune legată de intrarea noastră în Schengen sau de opoziția socialiștilor suedezi”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL. 

PSD, discuţii cu socialiştii europeni

În octombrie, Marcel Ciolacu anunţa că socialiştii europeni au adoptat o rezoluţie pentru susţinerea aderării României la Schegen. La acel moment, şeful PSD a avut o întâlnire cu principalul liderul socialiştilor suedezi, Stegan Lofven. 

Am avut mai devreme o întâlnire excelentă cu unul dintre cei mai importanţi lideri ai stângii europene, fost premier al Suediei, dl. Stefan Lofven, discuţie în care a fost reafirmat sprijinul total al socialiştilor europeni pentru intrarea României în spaţiul Schengen. Totodată, dl. Lofven şi-a arătat susţinerea pentru propunerea PSD de constituire a unui grup de lucru pe energie în interiorul PES, unde să identificăm soluţiile aplicabile la nivel european pentru a ne putea proteja atât populaţiile, cât şi economia”, a scris Ciolacu, pe 14 octombrie, pe Facebook.

Contactat de „Adevărul”, Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a punctat că membrii familiei socialiștilor europeni „au dat un vot majoritar” pentru rezoluţia pentru susținerea aderării, nu unanim, şi a menţionat că partidul pe care îl reprezintă poartă, în prezent, discuţii în interiorul familiei socialiştilor europeni cu privire la poziţionarea formaţiunilor din Suedia, în încercarea de a determina o schimbare de abordare.

Deşi România a susţinut fără rezerve aderarea Suediei la NATO, două mari partide din Regatul suedez se opun includerii în Schengen, potrivit presei de la Stockholm. Astfel, Olanda, aflată în căutare de aliaţi pentru blocarea procesului, ar putea găsi sprjin în acest demers.

Mai exact, potrivit publicaţiei suedeze Dagens Nyheter, social-democrații și democrații suedezi sunt cei care se opun extinderii spațiului Schengen prin aderarea Croației, a României și a Bulgariei. Poziţia a fost exprimată odată cu propunerea de acceptare a celor trei state înaintată comisiei de justiţie a Parlamentului de guvernul suedez.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite