Aurescu: Raportul privind aderarea României la Schengen, o confirmare că suntem pregătiți
0Ministrul Bogdan Aurescu a explicat că rezultatele raportului pentru aderarea la Schengen arată că România este pregătită din punct de vedere tehnic, concluziile fiind foarte pozitive.
„Din informațiile pe care le am, comunicarea urmează să fie publicată curând, va fi prezentată după ședința comisarilor, noi știm textul comunicării și raportului - rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea e foarte pozitivă, e o confirmare că România e pregătită dpdv tehnic să adere la Schengen, e un mesaj puternic și dpdv politic. Se va arăta că România îndeplinește condițiile necesare și că aderarea României reprezintă un plus evident pentru Schengen”, a spus șeful diplomației române, cu privire la raportul ce urmează să fie publicat miercuri, 16 noiembrie.
Ministrul de Externe al României a mai explicat că vor continua demersurile pe lângă partea olandeză pentru a obține un vot favorabil aderării României la Schengen.
Ministrul a amintit că în cazul opoziției venite dinSuedia este vorba despre două partide din afara Puterii, dând asigurări că se află în continuare în contact cu Guvernul suedez.
„Am discutat și duminică și luni cu omologul meu suedez care m-a asigurat că susține aderarea la Schengen.(...) Continuăm demersurile noastre în acest sens.(...) Nu e o schimbare de poziție a Guvernului actual suedez”, a mai punctat Aurescu.
Raportul privind aderarea României la Schengen, discutat de Colegiul Comisarilor
Rapoartele despre România, Bulgaria și Croația pe tema stadiului pregătirii acestora pentru aderarea la Schenen vor fi discutate miercuri, urmând ca evaluările Comisiei să fie date publicității în cursul zilei de miercuri, 16 noiembrie.
Potrivit informațiilor „Adevărul”, raportul este unul pozitiv, fiind precizată contribuția pe care o poate aduce România Spațiului Schengen. După adoptarea raportului, acesta va fi pus la dispoziția grupului de lucru Schengen de pe lângă Consiliul European, până la reuniunea în forma Justiție și Afaceri Interne.
De asemenea, de Schengen nu este agățată tema Mecanismului de Cooperare și Verificare, așa cum au încercat unii actori europeni, cum e Olanda. Prin urmare, potrivit informațiilor „Adevărul”, problematica Schengen ține doar de aspectele tehnice ale asigurării controlului la frontiere.
Opoziție din Suedia și Olanda pe aderarea la Schengen
Deşi România a susţinut fără rezerve aderarea Suediei la NATO, două mari partide socialiste din Regatul suedez se opun includerii în Schengen, potrivit presei de la Stockholm.
Astfel, Olanda, aflată în căutare de aliaţi pentru blocarea procesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen, ar putea găsi sprjin în parlamentarii din Suedia.
Mai mult, olandezii ar fi încercat, fără succes, să convingă președinția cehă a Consiliului UE să nu includă aderarea României și Bulgariei pe agenda Consiliului JAI din 8-9 decembrie
În urma eșecului, guvernul olandez ar fi căutat chiar sprijinul și altor state în demersul său și s-ar fi adresat liderilor politici din Suedia și Danemarca, țări care în trecut au mai avut obiecții în privința aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.