Ponta, la întâlnirea cu baronii locali: Domnul Dragnea nu are argumentele doamnei Udrea în a obţine bugete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta, alături de Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta, alături de Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au ţinut să le reamintească şefilor de Consilii Judeţene, conduşi de baronul de Vrancea, Marian Oprişan, că se bucură de tot sprijinul guvernului.

 Preşedinţii de Consilii Judeţene s-au prezentat marţi, la Parlament, pentru a se întâlni cu premierul Victor Ponta. Şeful Executivului a venit însoţit de vicepremierii Liviu Dragnea, Daniel Chiţoiu şi Gabrel Oprea şi de miniştrii Daniel Constantin, Eugen Teodorovici şi Eugen Nicolaescu.

Primul care a luat cuvântul a fost şeful Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, reprezentantul baronilor locali. "A fost un an cu bune şi rele. În numele meu şi al dvs. vă rog să-mi permiteţi să felicităm asumarea de către guvern a proiectului de descentralizare. România a intrat într-o nouă etapă şi se aliniează la normele europene. Era imperios necesar ca puterea deciziilor să fie transferată de la nivel central la autorităţile locale", a mulţumit Oprişan, în numele tuturor, pentru bunăvoinţa arătată de Guvernul Ponta.

Oprişan nu s-a ferit să-l scoată pe preşedintele Traian Băsescu ţap ispăşitor în problema descentralizării şi a bugetului. "De unde atâta înverşunare a unor politicieni care este necesară pentru că descebtralizarea înseamnă mul mai multă muncă pentru preşedinţii CJ şi primari. Domnul preşedinte nu face decât să jgnească cetăţenii. Numai Justiţia poate să pună asemenea etichete", acompletat Oprişan.

"Nu dăm înapoi nici cu descentralizarea, nici cu bugetul"

Premierul Victor Ponta a vorbit de importanţa celor două proiecte asumate de guvern, descentralizarea şi bugetul, fără a uita să-i înţepe pe liberalii care au pus piedici proiectului.  „Multe lucruri depind de Bucureşti. Am făcut descentralizarea din toată convingerea. Un primar sau un preşedinte al CJ este mult mai apropiat de cetăţean decât un ministru. Sunt foarte dezamăgit că legea a fost atacată la CCR, care spunea că este un partid al primarilor. Sunt nemulţumit că nu au fost descentralizate mai multe. Ministrul Sănătăţii, ministrul Agriculturii, au fost de acord cu descentralizarea direcţiilor. Cel mai important este să avem legea promulgată", le-a transmis Ponta baronilor locali prezenţi.

Premierul i-a asigurat că va continua lupta împotriva preşedintelui Traian Băsescu, care încearcă să le pună beţe în roate. "Eu am venit să vă cer sprijinul pentru a vă sprijini. Ultimul argument folosit de preşedinte este să luăm banii de la autrităţile locale şi taxa pe combustibil. Cum adcă să luăm toţi bani de la autorităţile locale? Banii aceia oricum sunt insufiecienţi la câte proiecte aveţi de finalizat. Aşa mare buget este la Administraţiee? M-am uitat şi este mai mic decât în 2010", a mai spus Ponta.

Şeful Executivului a spus clar că nu va renunţa la proiectul de buget, şi de descentralizare, aşa cum au fost asumate de guvern şi a făcut o comparaţie savuroasă cu predecesoarea lui Liviu Dragnea, Elena Udrea.

"Domnul Dragnea nu are argumentele doamnei Udrea în a obţine bugetul. Există o propagandă care susţine discursul preşedintelui. Preşedintele a generalizat şi a spus că toţi preşedinţii CJ sunt hoţi. Înseamnă că şi domnul Boc este. Este o generalizare pericoloasă şi demagogică. Vreau să aveţi asigurarea mea că nu dăm înapoi nici cu descentralizarea, nici cu banii alocaţi din Buget", a conchis Dragnea.

"Va fi anul de răscruce în ce înseamnă schimbarea administraţiei"

După vorbele de încurajare adresate, premierul Victor Ponta a părăsit şedinţa pentru a se pregăti pentru întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, programată la ora 17.00. În locul său a rămas vicepremierul Liviu Dragnea, cel mai mare susţinător al baronilor locali.

"Facem un cod al administraţiei locale. În privinţa regionalizării, vom găsi soluţii ca această ţară să se dezvolte echilibrat. Va fi anul de răscruce în ce înseamnă schimbarea administraţiei. Cu Sănătatea, cu Agricultura şi cu Mediul, am lucrat cel mai bine în procesul descentralizării", a precizat Dragnea.

În mijlocul şefilor locali, Liviu Dragnea s-a plâns de parlamentari. "Nu reuşesc să mă obişnuiesc cu stilul dialogului şi modul în care se face politică în Parlament. Mi s-a propus la Comisia de buget să tăiem banii pentru investiţii. Ceea ce m-a durut foarte tare a fost acest cinism şi această lipsă de responsabilitate. Am făcut eforturi şi am fost destul de politicos. Când ajung aici uită tot ce au promis în campania electorală", a mai menţionat Dragnea.

Senatorii au adoptat o propunere legislativă care prevede creşterea salariilor pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene cu până la 30%.

În timp ce Guvernul deplânge lipsa banilor, aleşii locali reprezintă, în continuare, o categorie favorizată. Senatorii au aprobat, prin vot secret, un proiect de lege prin care lefurile primarilor şi şefilor de judeţe vor fi rotunjite consistent.

Pe aceeaşi temă:

Motivul pentru care Senatul umflă lefurile primarilor. „Un director de şcoală din comună are un salariu mai mare decât primarul“

Traian Băsescu, despre descentralizare: „România va fi răvăşită în interes electoral, e crimă administrativă”

Ponta, părăsit de Antonescu în Parlament
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite