Războiul comunicatelor. PNL „susține scăderea taxării muncii și creșterea veniturilor românilor”

0
Publicat:

PNL a anunțat, într-un comunicat de presă, că este formațiunea care întotdeauna a susținut reducerea taxării muncii, astfel încât românii să primească mai mulți bani, într-o replică pentru PSD, care a cerut p poziționare fermă.

Lideri ai PNL la ultimul Consiliu Național FOTO Inquam Photos
Lideri ai PNL la ultimul Consiliu Național FOTO Inquam Photos

PNL susține ferm renunțarea la supraimpozitarea contractelor part-time, scăderea CAS (propunere inițiată deja de PNL în Parlament) și orice tip de măsuri care cresc veniturile, atât celor angajați la stat, cât și la privat, fără a afecta mediul de afaceri. Supraimpozitarea contractelor part-time a fost o măsură propusă de PSD, partid care conduce atât Ministerul de Finanțe, cât și Ministerul Muncii. PNL s-a opus la acel moment, dar ne aflăm într-o coaliție și a fost nevoie de un compromis, exact pentru a putea păstra cota unică și a evita supraimpozitarea companiilor, o linie roșie pe care PNL a refuzat să o treacă”, arată PNL, într-un comunicat de presă.

Prin acea măsură, PSD a mărit taxele pe muncă ale românilor care lucrau 2 sau 4 ore, rezultând dispariția netă a zeci de mii de contracte de muncă. Nu se poate ca acum să încerce să își răscumpere greșeala față de acei oameni, sufocând mediul de afaceri și luând decizii care vor duce la creșteri de prețuri pentru bunuri și servicii”, mai explică sursa citată.

Fără reducerea taxării muncii, dar vor plan de la Câciu

Dacă reducem taxarea muncii punând presiune pe mediul de afaceri, puterea de cumpărare a românilor nu va crește. Din contră. Dacă PSD își dorește cu adevărat să îi ajute pe români, atunci așteptăm de la ministrul de Finanțe de la PSD, Adrian Câciu, un plan pentru scăderea inflației și pentru ca România să se împrumute la dobânzi mai mici. Acestea sunt măsuri concrete care îi vor ajuta cu adevărat pe oameni”, susțin liberalii.

Cu toate acestea, PNL precizează: „Soluții pentru scăderea taxării muncii există, dar este nevoie de o viziune economică de ansamblu și pe termen lung. Cea mai simplă variantă aritmetică este creșterea numărului de angajați din economia reală. Pe un calcul bazat pe bugetul pe anul în curs, se poate observa că la fiecare 60.000 de noi angajați apăruți în economie și plătiți cu salarii medii, se poate reduce impozitarea muncii cu circa 1% pentru aproximativ 5,6 milioane de salariați, păstrându-se un echilibru în balanța de venituri și cheltuieli a bugetului asigurărilor sociale”, mai arată sursa citată.

Nevoia de investiții și dezvoltare de afaceri

Vorbim despre locurile de muncă din economia reală, care necesită atragerea de investiții sustenabile și dezvoltarea de afaceri, nu investiții speculative și tunuri trase peste noapte. Însă, pentru acest obiectiv este necesar să nu băgăm spaima în investitorii potențiali sau cei deja prezenți în țară, vehiculând taxe aberante și impozite nejustificate. Pe lângă scăderea taxării muncii, soluții corecte pentru economia românească sunt creșterea accesului la finanțare a companiilor, pentru ca acestea să se dezvolte mai bine, precum și stimularea investițiilor străine directe, continuându-se linia de anul trecut, când aceste investiții au înregistrat un nou record”, mai explică liberalii.

PNL susține creșterea veniturilor angajaților, dar realizată pe considerente fiscale care iau în calcul impactul pe termen lung asupra economiei reale, nu pe declarații cu iz electoral care pot produce efecte devastatoare pe termen lung în mediul economic”, conchid reprezentanții PNL.

PSD vede „exagerări populiste”

Social-democrații i-au acuzat pe liberali că invocă exagerări populiste în refuzul privind taxa de solidaritate cerută de PSD, susținând că scopul final este de a susține măsurile pentru scăderea impozitării muncii. 

„PSD precizează că scopul final al taxei de solidaritate este de a susține măsurile pentru scăderea impozitării muncii – în special la angajații cu venituri mici sau medii – și de a susține sistemul de Educație care pregătește viitoarea forță de muncă a României”, a transmis partidul într-un mesaj pe Facebook. 

Potrivit social-demcoraților, „într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca și companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susține creșterea veniturilor angajaților care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României”.

„Acesta este principiul solidarității, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menține în România această forță de muncă productivă, atât de importantă pentru economia națională”, au susținut social-democrații într-un comunicat de presă, cerând PNL să hotărască „dacă vrea să fie alături” de angajații „care au fost afectați puternic de creșterea prețurilor, în contextul inflaționist global”.

De asemenea, PSD a susținut totodată că „este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri și ar crește prețurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care își declară profiturile obținute în mod real, plătesc deja un impozit cel puțin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea prețuri mai mari ca celelalte”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite