Partid nou, oameni vechi: puhoi de traseiști la AUR pentru locale

0
Publicat:

Primul lot de candidați anunțat de AUR pentru șefia a 11 consilii județene din România e format, în proporție de peste 50%, din politicieni care s-au perindat și pe la alte partide de-a lungul ultimilor ani.

Mugur Mihăescu își încearcă norocul politic și cu AUR FOTO Inquam Photos
Mugur Mihăescu își încearcă norocul politic și cu AUR FOTO Inquam Photos

Alianța pentru Unirea Românilor, un partid aflat încă în primii ani de existență, vrea o reînnoire a clasei politice printr-o serie de traseiști politici, acum reuniți sub umbrela unei formațiuni care e cotată la circa 20% în sondaje. Zilele trecute a anunțat 11 candidați pentru șefiile mai multor consilii județene, dintre aceștia șase fiind trecuți deja prin alte partide politice.

Cel mai cunoscut nume este Mugur Mihăescu (cunoscut și ca Garcea, de la Vacanța Mare), actor și antreprenor, care va candida atât la șefia Consiliului Județean Olt, dar și la europarlamentare. Primul partid prin care a trecut Mihăescu este Partidul Verde, pentru ca apoi să treacă la Uniunea Națională pentru Progresul României, condus de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Apoi, actorul a fost luat consilier de Gabriela Firea (PSD), în mandatul său la Primăria Capitalei, când acesta era responsabil de relația între municipalitate și Centrul Istoric al Bucureștiului. Acum, Mugur Mihăescu a fost recuperat de AUR. 

În județul Suceava, AUR vrea să atace șefia CJ, unde favorit e Gheorghe Flutur, liberal care a avut numeroase contre cu George Simion, cu Miron Neculai, primarul comunei Bosanci. Neculai a fost primar al ALDE, apoi a trecut la PNL. Acum, Neculai a trecut de partea celor din AUR, după ce a fost dat afară din PNL, pentru că strângea semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis, în 2022.

În Teleorman, AUR mizează pe Gabriel Florea, om de afaceri care a fost președinte al Partidului România Unită, înființat în prag de alegeri, în 2016, unde a condus filiala județeană și unde a candidat pentru Camera Deputaților, fără a fi ales.

În ceea ce privește județul Bihor, candidatul la șefia Consiliului Județean este Ciprian Blejan, politician aflat în fruntea ALDE în județ, în 2020, partid din partea căruia a și candidat. Mai la nord, în județul Satu Mare, candidat e Vlad Băculescu, fost membru al Forța Dreptei (partid înființat de Ludovic Orban), dar acum venit la AUR. Și în Gorj, AUR merge pe un candidat de import, fiind vorba de Adrian Zorlescu, fost candidat al PMP la Primăria Târgu Cărbunești, în anul 2020.

Cameleon politic și la Primăria Iași

Candidatul AUR la Primăria Iași, medicul Tudor Ciuhodaru, a avut o apetență deosebită în a schimba partidele. De exemplu, în 2008 a ajuns deputat pe listele PSD, pentru ca în 2011 să treacă la Partidul Conservator, iar spre finalul anului să fie ales independent. Al doilea mandat de deputat l-a avut din partea PPDD, partid fondat de Dan Diaconescu, Ciuhodaru părăsind formațiunea în aprilie 2015, când a mers la UNPR-ul lui Gabriel Oprea, unde a rezistat doar un an, până la revenirea în PSD, partid care l-a adus din nou în Parlamentul României.

Mai mult, în 2019 a ajuns europarlamentar din partea PSD, însă acum a părăsit partidul condus de Marcel Ciolacu pentru AUR, dat fiind că nu prindea nici loc la europarlamentare, dar nici vreo candidatură locală, în condițiile în care la Primăria Iașiului candidează de la PSD Bogdan Balanișcu, iar la șefia CJ Iași, Bogdan Cojocaru, actualul prefect de Iași.

Traseism politic și la europarlamentare

Lista candidaților AUR pentru europarlamentare conține cel puțin două nume care au schimbat partidele ca pe șosete. În primul rând, pe listă îl putem regăsim pe Avram Fițiu. În 2014, Fițiu era în PNȚCD. Doi ani mai târziu, candidatul AUR de acum candida la Camera Deputaților în Cluj, din partea Alianța Noastră pentru România, partid fondat de Marian Munteanu. Inginerul horticol, care a fost coleg de facultate cu Dacian Cioloș, a mers și în PLUS, odată cu înființarea acestui partid, pentru ca în 2020 să fi trecut deja la PMP. Ultima oprire e la AUR.

Cu experiență în schimbarea partidelor este și Ramona Ioana Bruynseels. Fosta vicepreședintă a Partidului Popular Umanist Liberal (partid fondat de omul de afaceri Dan Voiculescu), Ramona Ioana Bruynseels a demisionat imediat după prezidențialele din 2019. Aceasta a intrat în ReStart România, pentru ca în câteva luni să revină în PUSL. Partidul lui Voiculescu l-a părăsit anul trecut, fiind făcut pasul spre AUR, unde e candidată la europarlamentare. Și Cristian Terheș, care va fi pe lista AUR la europarlamentare, a fost membru PNȚCD, iar acum e lider al Partidului Național Conservator Român.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite