Cum ajung PSD și PNL să câștige la mustață jumătate din mandatele pentru Parlamentul European, dacă merg cu listă comună ANALIZĂ
0Alianța PSD-PNL ar câștiga peste jumătate din mandatele de europarlamentari la alegerile din 9 iunie, însă tracțiunea electorală a acestora este mai redusă față de candidaturile pe liste separate. Un rol important e jucat de procentul obținut de partidele care nu trec pragul.
Cel mai recent sondaj al INSCOP, dat publicității miercuri, arată că partidele Coaliției, PSD și PNL, ar reuși, ca alianță, să obțină 43,7%, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare. Procentul este mai mic față de precedentul sondaj INSCOP, de la finalul lunii ianuarie, când cele două partide, dar măsurate separat, nu în alianță, aveau în total 48,3% (PSD – 29,5%, în timp ce PNL 18,5%). Așadar, sunt pierdute 4,6 procente.
Conform ultimului sondaj, a doua forță politică pentru europarlamentare este Alianța pentru Unirea Românilor, cu 20,6% (față de 18,4% în ianuarie), în timp ce locul trei este Alianța Dreapta Unită, cu 13,7% (față de 12,9% în precedentul). Ar mai reuși să treacă pragul, pentru a primi mandate în Parlamentul European, formațiunea condusă de Diana Șoșoacă, Partidul S.O.S., cu 6,4% (cu 0,1% mai puțin față de ianuarie). În afara Parlamentului ar urma să rǎmânǎ UDMR (3,9%), Partidul Pro România (3,7%), Alianța AER (formată din Partidul Verde și Partidul Ecologist Român, cu 3,4%), REPER (0,9%), în timp ce alte 3,7% ar merge la alte formațiuni nemenționate.
Conform algoritmului de alocare a mandatelor, în primă etapă, Alianța PSD-PNL ar urma să primească 14 mandate, în timp ce AUR 6 mandate, iar Alianța Dreapta Unită 4 mandate. Formațiunea Dianei Șoșoacă ar urma să prindă și ea două mandate în Parlamentul European.
Procentele care ar urma să meargă la partidele care au trecut pragul de 5%, în urma redistrbuirii celor care au ratat accederea în legislativ, plus „câturile” rămase din prima etapă de împărțire a mandatelor, ar aduce un plus de trei mandate în mod cert, cu șanse chiar pentru al patrulea. Așadar, minimum 17 mandate, cu potențial pentru un al 18-lea.
AUR ar putea să primească la redistribuire două, ceea ce ar duce la opt mandate. Alianța Dreapta Unită ar urma să primească după a doua etapă de distribuire a mandatelor sigur un nou mandat. În etapa de redistribuire, partidul lui Șoșoacă nu ar primi niciun mandat.
Ce spun specialiștii
Sociologul Vladimir Ionaș a precizat că este mult prea devreme pentru a spune dacă alianța ajută sau nu PSD și PNL „Cea mai mare parte a electoratului PSD și PNL momentan sunt încă în procesul de a se obișnui cu ideea că vor avea de votat inclusiv cu partidul pe care în momentul de față îl consideră inamic”, a explicat sociologul, arătând că „abia apoi putem identifica cu adevărat dacă a fost o decizie bună, potrivită, câștigătoare pentru ambele partide (n.r. – alianța PSD-PNL la europarlamentare) sau mai degrabă a fost o decizie greșită”.
Și politologul George Jiglău e de părere că încă e prea devreme pentru a fi trasă o concluzie legatǎ de potențialul alianței PSD-PNL. „Sondajul este util, dar mai este timp până la alegeri, încă nu am trecut prin campania electorală, mă aștept să mai crească rezultatul alianței, dar nu este o garanție și acesta a fost până la urmă un risc asumat încă de la început. (...) Nu întotdeauna însumarea scorurilor a două partide care se aliază sau fuzionează duce la o sumă așa matematică sau la ceva în plus, eventual, uneori dă mai puțin”, a explicat pentru „Adevărul” politologul George Jiglău. De altfel, acesta a subliniat că un pronostic personal este că noua alianță va lua, inclusiv prin aportul aleșilor locali, peste 50% la alegeri, dar nu se va putea apropia de scorul USL din 2012, de peste 60%.
La rândul său, sociologul Vladimir Ionaș consideră că partidele Opoziției, atât ADU, cât și AUR, vor atrage electoratul nemulțumit de zona politică. „E posibil ca partidele de Opoziție, inclusiv alianța de dreapta să reușească să convingă o parte a electoratului care poate este nemulțumită”, a punctat acesta, amintind inclusiv de categoria nehotărâților, care se uită spre cei care nu sunt la putere.
Relevanța localelor
Surse din Coaliție au precizat pentru „Adevărul” că prin comasare, rezultatul Coaliției ar urma să fie ridicat cu 3-5% procente la europarlamentare. Pe de altă parte, sociologul Vladimir Ionaș susține că odată cu comasarea, și AUR ar putea să crească în ceea ce privește numărul unor aleși locali, cum e cazul consilierilor locali și județeni, dar considerǎ că Puterea a procedat bine că nu a făcut alianțe în plan local, pentru a nu polariza și mai mult scena politică și să dea șansa ca AUR să crească și mai mult. De altfel, la intenția pe votul politic, dat la nivel de Consilii Locale, 30,6% ar vota PSD, 25,6% PNL, 17,4% AUR, în timp ce 9,8% ar merge alături de ADU. Pentru AUR, procentul e foarte mare, dat fiind că în 2020 a luat doar 79 de consilieri locali, prin cele circa 35.000 de voturi (0,45%).