Parlamentul declară război viciilor: în vizor, de la băuturi energizante la „păcănele“

0
Publicat:

Aleșii din mai multe partide au venit cu un val de inițiative legislative care vizează combaterea consumului de droguri, dar și interzicerea vânzării către minori a băuturilor energizante, a țigărilor electronice sau îndepărtarea „păcănelelor“ de școli și alte instituții.

Se anunță o toamnă fierbinte în războiul contra viciilor FOTO Inquam Photos
Se anunță o toamnă fierbinte în războiul contra viciilor FOTO Inquam Photos

Imediat după o vacanță parlamentară neîntreruptă de vreo sesiune extraordinară, deputații și senatorii au venit cu o apetență nemaiîntâlnită în propunerea de inițiative legislative care să combată diferite vicii.

Șeful interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a anunțat de luni după-amiază că a depus, în numele partidului, două proiecte de lege privind interzicerea comercializării băuturilor energizante și a țigărilor electronice minorilor.

În cazul interzicerii vânzării țigărilor electronice, proiectul a fost co-semnat de 89 de colegi ai șefului interimar al Camerei Deputaților. „În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani pentru: ţigaretele electronice, flacoanele de reumplere pentru ţigarete, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului“, afirmă iniţiatorii.

Amenințarea cu închiderea unităților comerciale

Magazinele sau alte entități comerciale care nu ar respecta prevederea ar putea fi amendate cu 10.000 de lei și suspendarea activității pentru 30 de zile la prima abatere. Cea de-a doua amendă ar fi de 20.000 de lei și o posibilă închidere a unității.

Celălalt proiect anunțat de șeful interimar al Camerei Deputaților, de interzicere a vânzării băuturilor energizante minorilor, este co-semnat de Ciprian Șerban, liderul de grup al PSD. Amenda pare mai degrabă una modică, între 100 și 500 de lei, însă există pericolul pentru unitățile care comercializează asemenea produse către tineri să aibă suspendată activitatea între 10 zile și 30 de zile.

De asemenea, șefa Organizației Femeilor Liberale, Nicoleta Pauliuc, a anunțat că doamnele din Parlament ale PNL au început procesul de consultare privind un proiect prin care accesul minorilor sub 16 ani în social media să aibă loc doar în baza unui acord explicit exprimat de către părinţi. La finalul consultărilor cu mai mulți actori sociali, formațiunea ar urma să vină cu un proiect.

Pedepse mai mari pentru consumul de droguri

Și aleșii PUSL din Parlament, parte a grupului parlamentar al PSD, au depus un proiect de lege prin care sunt înăsprite pedepsele pentru consum, cultivare sau vânzare de droguri. În cazul pedepselor pentru droguri de risc are o loc mărire a numărului de ani la limita inferioară. Adică, la partea inferioară, de la 3 la 5 ani, în timp ce limita superioară rămâne la 15 ani. În schimb, la drogurile de mare risc, are loc mărirea limitei superioare la 25 de ani, de la 20, cât este în prezent.

Având în vedere evoluția acestui fenomen al traficului și consumului ilicit, în contextul a ceea ce vedem că se întâmplă, zilnic, în țara noastră, considerăm necesară modificarea legislativă, așa cum este ea prezentată, fiind mai mult decât evidentă justificarea majorării limitelor pedepselor prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri“, este explicația dată în expunerea de motive.

Fără publicitate la țigări electronice și fără păcănele în localități

În urmă cu o săptămână, la Senat a fost înregistrat un proiect al PNL prin care e interzisă „orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru țigări electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit“. Aceasta e prima prevedere vizată de proiect. Pentru că inițiativa modifică nu doar Legea audiovizualului, ci și Legea privind publicitatea. Prin urmare, inițiatorii vor să fie interzisă și publicitatea stradală la mai puțin de 200 de metri de unitățile de învățământ, de unitățile medicale, dar și în sălile de spectacole.

De asemenea, sancțiunile ar fi drastice. Publicitatea la țigări electronice, de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit se va pedepsi cu amendă între 10.000 de lei și 50.000 de lei.

Tot săptămâna trecută, la Senat a fost adoptată și inițiativa prin care sălile de jocuri de noroc să fie amplasate la maximum 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor sau comunelor. Însă forul decizional e Camera Deputaților. De asemenea, sălile de jocuri nu vor putea fi amplasate la mai puțin de 300 de metri de școli, parcuri, locuri de joacă, biserici sau spitale, sau în zone unde ar putea încurca traficul.

Mai mult, licențele pentru organizarea jocurilor de noroc vor fi acordate în așa fel încât să nu existe mai mult de un punct de lucru per 20.000 de locuitori. În fiecare punct de lucru vor putea exista maximum 20 de aparate de tip slot-machine, față de numărul actual, de 75.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite