Parlamentul de la Budapesta: Iniţiativa de retragere a distincţiei lui Tokes este inacceptabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes, europarlamentar FOTO Adevărul
Laszlo Tokes, europarlamentar FOTO Adevărul

Comisia pentru unitate naţională a Parlamentului de la Budapesta consideră inacceptabilă iniţiativa de retragere a distincţiei europarlamentarului Laszlo Tokes, catalogând-o drept o lipsă de respect faţă de etnicii maghiari din România.

„Retragerea distincţiei la două decenii de la revoluţie ar fi o manevră nedreaptă şi o lipsă de respect faţă de maghiarii din România“. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Comisiei parlamentare pentru unitate naţională din Budapesta, Arpad Potapi.

Preşedintele Comisiei a exprimat speranţa că preşedintele Traian Băsescu nu va da curs unei iniţiative care, în opinia lui, este „inacceptabilă“. Potrivit lui Potapi, acţiunile curajoase ale lui Tokes au fost esenţiale pentru revoluţia care a avut loc în România în 1989 şi pentru continuarea transformării democratice a ţării.

Arpad Potapi este membru al partidului FIDESZ. În urmă cu o lună, „Adevărul“ a aflat că europarlamentarul Lazslo Tokes va candida  la euroalegerile din primăvara anului viitor de pe listele formaţiunii maghiare FIDESZ, partid politic condus de premierul Ungariei Viktor Orban, conform unor surse politice. Tokes nu a putut fi contactat pentru a confirma informaţia.

Membrii Consiliului de Onoare „Steaua României“ au decis miercuri că europarlamentarul Lazslo Tokes nu mai merită să-şi păstreze decoraţia şi i-au propus preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei.  Decizia a fost luată cu cinci voturi „pentru” şi o abţinere. Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc a precizat că decizia finală aparţine preşedintelui.

Traian Băsescu însă ezită. Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, aşa cum recomandă Consiliul, Băsescu a răspuns că doreşte să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu.

„Trebuie să facă un raport argumentat. Eu nu spun că ceea ce a făcut Laszlo Tokes este un lucru care să ne placă, este admisibil. Nu spun că este, dar am o experienţă“, a spus Băsescu.

Pe aceeaşi temă:

Surse: Laszlo Tokes va candida la europarlamentare pe listele FIDESZ

  Băsescu, despre retragerea distincţiei în cazul Tokes: „Aştept raportul Consiliului”

UPDATE Consiliul de Onoare propune retragerea decoraţiei lui Tokes. Băsescu aşteaptă motivarea pentru a lua o decizie

Corina Creţu cere retragerea decoraţiei lui Tokes: Proiectul separatist promovat de el pregăteşte o confruntare cu statul român

Parlamentul din Marea Britanie intervine pentru decoraţia lui Laszlo Tokes

De ce nu-i retrage Traian Băsescu decoraţia lui Adrian Năstase

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite