Parlamentarii UDMR condamnă „campania de dezinformare” lansată împotriva ministrului Mediului

0
Publicat:

Grupurile parlamentare ale UDMR condamnă ferm "campania de dezinformare" lansată împotriva ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, potrivit căreia ministrul nu asigură protecţia parcurilor naţionale.

UDMR condamnă acuzațiile la adresa ministrului Mediului privind protecția parcurilor FOTO: INQUAM
UDMR condamnă acuzațiile la adresa ministrului Mediului privind protecția parcurilor FOTO: INQUAM

„Această afirmaţie este falsă pentru că, tocmai la propunerea ministrului Tanczos Barna, a fost introdusă şi în programul de guvernare pentru anul 2021 prevederea ca 75% din suprafaţa fiecărui parc naţional să fie strict protejată, iar proprietarii să fie compensaţi pentru restricţiile care decurg din această situaţie. Având în vedere că anumite părţi din zonele parcurilor naţionale erau deja strict protejate, propunerea ministrului Tanczos Barna, care ţine cont de recomandările internaţionale, a fost de a extinde acest nivel de protecţie la trei sferturi din suprafaţa totală, adică la 75%. Această propunere a fost susţinută de coaliţie", susţine un comunicat de presă al UDMR.

Potrivit parlamentarilor UDMR, procedurile de extindere a ariilor strict protejate, aşa cum sunt prevăzute în programul de guvernare, au fost demarate, având loc, totodată, consultări cu comunităţile locale, cu specialiştii şi ONG-urile.

„Prin urmare, este de neînţeles de ce a fost nevoie de o campanie de defăimare la sfârşitul lunii septembrie, în condiţiile în care lucrările au început mult mai devreme şi, totodată, s-a ieşit din impas după o perioadă îndelungată, doar dacă singurul scop nu era de a discredita ministrul. Exploatarea şi prelucrarea lemnului în scop comercial în zonele strict protejate sunt activităţi interzise proprietarilor, iar conform reglementărilor europene aceştia sunt compensaţi pentru cantitatea de lemn care nu poate fi prelucrată. Şi în acest domeniu s-a făcut un pas important pentru că, după o perioadă îndelungată, în timpul mandatului ministrului Tanczos Barna, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a reuşit să plătească toate datoriile, să achite compensaţiile la zi, adică pentru prima dată proprietarii de păduri au fost despăgubiţi la timp pentru pierderea de venituri din exploatarea pădurii", transmit parlamentarii UDMR.

Astfel, deputaţii şi senatorii UDMR îl asigură pe Tanczos Barna de întreg sprijinul lor şi consideră că acesta s-a dovedit a fi un ministru al Mediului cu cele mai multe rezultate din ultimii ani.

De asemenea, parlamentarii Uniunii condamnă propaganda nefondată, neadevărată şi tendenţioasă îndreptată împotriva ministrului.

"Suntem convinşi că Tanczos Barna este garanţia că angajamentele asumate în programul de guvernare sunt puse în practică, acesta beneficiind, în continuare, de toată încrederea grupurilor parlamentare ale UDMR din Parlament", concluzionează comunicatul de presă.

Comunitatea Declic a solicitat recent demisia ministrului Mediului, după scandalul iscat de Tanczos Barna în Sâncrăieni, satul său natal, în timpul Caravanei Declic de protejare a pădurilor.

„Ministrul Mediului, alături de un grup de localnici, a reacţionat sub demnitatea funcţiei de membru al Guvernului României, la adresa membrilor organizaţiei Declic. Ministrul i-a apostrofat pe membrii Declic şi a refuzat dialogul civilizat, în timp ce un mai mulţi localnici care au venit odată cu ministrul adresau injurii echipei Declic", precizează un comunicat de presă al Declic.

Potrivit acestuia, pe lângă acuzaţiile aduse membrilor Declic, ministrul Mediului a încercat chiar să justifice reacţia agresivă a oamenilor din jurul său: "Sunteţi într-o campanie mincinoasă, josnică şi oamenii vă înjură pentru că faceţi acest lucru".

Reprezentanţii Declic se aflau în satul Sâncrăieni, judeţul Harghita, într-o campanie de informare privind protecţia parcurilor naţionale.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite