UDMR, în centrul mai multor dispute în teritoriu

0
Publicat:

UDMR este în centrul mai multor conflicte purtate cu alți actori politici din teritoriu, inclusiv din rândul partenerilor de Coaliție. Uniunea a ajuns să fie apărată inclusiv de presa de stat de la Budapesta.

Partidul condus de Kelemen Hunor e implicat în mai multe certuri locale FOTO Inquam Photos
Partidul condus de Kelemen Hunor e implicat în mai multe certuri locale FOTO Inquam Photos

Ultima dispută pe care o are UDMR în teritoriu este la Baia Mare, unde este în conflict cu primarul Cătălin Cherecheș, după ce zilele trecute acesta a folosit drapele româneşti pentru a acoperi inscripţiile în limba maghiară ale unui stand de preparare a cozonacului spiralat (kürtőskalács – specialitate a județelor maghiare) la Festivalul Castanelor. La scurt timp, viceprimarul Zsolt István Pap (UDMR) a îndepărtat simbolurile naţionale româneşti. Răspunsul lui Cherecheș (ales pe listele Coaliției pentru Maramureș, o structură formată din numeroase partide, inclusiv PSD) a fost retragerea atribuțiilor viceprimarului.

Agenția de stat maghiară MTI i-a creionat lui Cherecheș un portret în care arată că e traseist politic, dar și că are tendințe xenofobe. „Primarul, care pe parcursul carierei sale politice a făcut parte din mai multe partide politice şi alianţe de partid, a fost extrem de iritat de acţiunea adjunctului său maghiar, pe care s-a răzbunat. (...) Primarul a subliniat în mai multe rânduri că denumirea oficială a municipiului reşedinţă de judeţ este Baia Mare, chiar dacă, din politeţe şi eleganţă, acceptăm ca numele de Nagybánya să apară ici-colo”. Acesta a explicat că „nu se poate aştepta de la români să caute prin dicţionar ce înseamnă inscripţiile în limba maghiară afişate de alţii”, arată MTI, referindu-se la caracterul lui Cătălin Cherecheș.

Conflict este și în județul Satu Mare, unde UDMR și PNL nu se mai înțeleg. De altfel, la jumătatea lunii august, PNL și-a retras vicepreședintele de CJ și viceprimarul, Adrian Cozma, liderul județean al liberalilor, acuzându-i pe cei din Uniune că „acționează cu cheița de la Budapesta”.

Tensiunile din Cluj

În Huedin (județul Cluj), disputa UDMR cu alte partide a plecat de la o grădiniță ridicată prin fonduri de la Budapesta, unde Guvernul de la Budapesta cerea să fie predare doar în limba maghiară. Acest lucru i-a iritat pe consilierii de la PSD și PNL, cât și pe primarul Mircea Moroșan (PNL). Pe de altă parte, UDMR a reacționat prin Csoma Botond, lider al deputaților Uniunii și șef al filialei Cuj, care i-a acuzat de antimaghiarism și a vorbit de o campanie mediatică împotriva UDMR, care a îmbrățișat o „retorică șovină”, potrivit presei de stat maghiare.

În luna august UDMR a fost în centrul atenției, după ce partidul a refuzat să se delimiteze de declarațiile cu tentă rasistă ale lui Viktor Orban, prezent la un eveniment la Băile Tușnad. Mai mulți lideri, cum sunt cazurile lui Kelemen Hunor și Tanczos Barna, au precizat că traducerile au distorsionat sensul cuvintelor, iar Orban nu a avut vreo remarcă rasistă. De asemenea, UDMR a precizat că finanțările către fundațiile din siajul Uniunii, venite de la Budapesta, sunt toate făcute conform legii.

UDMR este partidul care a urgentat creșterea lefurilor pentru aleșii locali, fiind prima formațiune care a cerut dezbaterea cât mai rapidă a proiectului de lege, lucru agreat și de partenerii din PSD și PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite