Parlamentarii, „campionii” bugetarilor la zile libere. O nouă mini-vacanță și săptămâna aceasta

0
Publicat:

Parlamentarii lucrează săptămâna aceasta doar marți și miercuri, urmând să aibă o mini-vacanță de cinci zile libere și cu ocazia Zilei Copilului și a Rusaliilor.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

După un weekend prelungit, dat fiind că au fost Rusaliile pentru catolici, parlamentarii lucrează săptămâna aceasta doar marți și miercuri, urmând să aibă liber atât joi, pe 1 iunie, cât și vineri pe 2 iunie, zile libere pe care aleșii din Legislativ le vor lega de weekendul viitor. 

Marți, pe 30 mai, aleșii din Camera Deputaților au programat un plen începând cu orele 16.00, Biroul Permanent urmând să se întrunească de la orele 13.30. De la 14.00, depuutații au activitate în grupurile parlamentare, iar de la 17.00 activitate în comisiile parlamentare. Și Senatul are programat un plen marți de la 16.00, urmând ca Biroul Permanent să se întrunească de la 12.00, senatooorii având pe ordinea de zi, de la 17.00, programate lucrări în comisiile permanente.  

Deputații și senatorii mai vin săptămâna aceasta miercuri dimineață la muncă, când este programat un plen atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. Ulterior, în partea a doua a zilei, pe programul parlamentarilor apare că vor avea activitate în comisiile parlamentare. 

Luni, pe 29 mai, parlamentarii au avut liber, fiind a doua zi de Rusalii pentru catolici, iar ziua de doi iunie este liberă pentru bugetari, după ce Guvernul a aprobat anul trecut, pe 28 decembrie, Hotărârea privind acordarea de zile libere legale, altele decât cele de sărbătoare legală pentru 2023 prin care acorda bugetarilor încă trei zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, când parlamentarii vor avea din nou o mini-vacanță de patru zile. 

Totodată, luni, pe 5 iunie, au liber, fiind a doua zi de Rusalii pentru ortodocși. Așa că aleșii din Legislativ se vor întoarce la muncă abia marți, pe 6 iunie. 

Mini-concediu și în luna mai

Parlamentarii au avut o mini-vacanță și la începutul lunii mai, atunci când majoritatea aleșilor din legislativ și-au aranjat programul de așa natură încât să lucreze doar două zile. Aleșii au strâns atunci în așa fel încât doar patru zile să fie mai aglomerate, din două săptămâni de activitate.

Singurii care au rămas la în acea perioadp au fost deputații din Comisia de învățământ, unde erau dezbătute legile Educației.  Astfel, parlamentarii au parte acum de două mini-vacanțe, la nici o lună distanță. 

Cât câștigă un parlamentar

Indemnizațiile celor care au primit un mandat în Parlament pot ajunge până la 23.920 de lei, venit brut, în cazul șefilor de la Camera Deputaților și de la Senat.

Următorii pe listă în clasamentul veniturilor sunt vicepreședinții (opt la număr) cu 22.256 de lei, iar al treilea nivel ca venituri e cel al secretarilor și chestorilor (în total, 16 persoane), cu 21.840 de lei.  Și liderii de grup au o leafă lunară brută de 20.800 de lei, în timp ce președinții de comisii – 20.176 de lei, iar cele mai mici venituri sunt cele ale aleșilor fără funcții, adică 18.720 de lei.

Parlamentarii beneficiază și de bani pentru cazare, diurnă, bani pentru transport, precum și de pașaport diplomatic. De asemenea, pentru o parte din suma forfetară nu are nevoie de documente pentru justificarea cheltuielilor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite