Geoană susține că NATO speră să găsească consens pentru integrarea Ucrainei în Alianță, la momentul potrivit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană a declarat, după reuniunea informală a NATO la nivel de miniștri de externe, că speră să fie găsit un consens până la Summitul de la Vilnius în ceea ce privește reconfirmarea angajamentului NATO ca Ucraina să devină, la momentul potrivit, membru al Alianței.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO FOTO: Profimedia
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO FOTO: Profimedia

„În primul rând situația din Ucraina și perspectivele de integrare euroatlantică ale Ucrainei. Găsim un consens, sperăm, până la Vilnius, în care să reconfirmăm angajamentul nostru ca Ucraina să devină, la momentul potrivit, un membru al Aliantei, dar să ne concentrăm, în același timp, pentru sprijinul politic și practic pentru a ajuta Ucraina să învingă în acest război nedrept provocat de către Federația Rusă”, a transmis secretarul general adjunct al NATO, potrivit unui comunicat de presă.

Numărul doi din NATO a precizat că o altă discuție importantă discutată la reuniunea informală este sprijinirea partenerilor vulnerabili ai Alianței.

„Mă bucur că la Chișinău, Summit-ul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat, înțeleg cu succes, a avut protecție NATO. Avioanele AWACS ale NATO au vegheat ca cerul Republicii Moldova să fie liber, liniștit și liderii europeni să se poată întâlni și să decidă cu privire la viitorul european al Republicii Moldova”, a punctat Geoană.

Un al treilea subiect discutat a făcut referire la Balcanii de Vest: „Este foarte important prin prezența NATO, prin descurajarea celor două părți implicate de la escaladare, să fim siguri că nu avem un conflict în Est si un conflict în Vest. Si mă refer aici inclusiv la geografia României”.

„Un alt subiect important este cel legat de deciziile de la Vilnius cu privire la cheltuielile de apărare. 2% trebuie să reprezinte baza la care toți aliații trebuie să se raporteze și sper, ca lider politic și ca lider politic român, să putem să avem și dividente în industria de apărare din țările NATO, de ce nu și în regiunea noastră și, de ce nu, chiar și în România”, a transmis Mircea Geoană.

Lupta împotriva dezinformării și protejarea împotriva atacurilor cibernetice și hibride au fost, de asemenea, discutate în cadrul reuniunii.

„Este un subiect la care ținem foarte mult pentru că sistemul nostru democratic are nevoie să reziste dezinformării, intoxicării și veștilor false care abundă, din păcate, în ultima perioadă”, a precizat numărul doi din NATO.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite