Ordonanțele privind reducerea cheltuielilor bugetare şi măsurile fiscale, adoptate concomitent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul ar urma să aprobe concomitent, până la sfârşitul lunii august, ordonanţa de urgenţă care vizează reducerea cheltuielilor bugetare şi reforma administrativă şi pe cea privind măsuri fiscale prin care să crească veniturile la buget. Potrivit premierului, în lipsa adoptării unor astfel de măsuri, deficitul de anul acesta ar urma să fie mai mare de 6,2%, cât a fost anul trecut.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

România, în acest moment, fără nicio măsură luată, va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut. Deci, un deficit mai mare de 6,2%, dacă Guvernul României nu ia în acest moment nicio măsură”, a susținut Marcel Ciolacu, luni seară, la Aleph News.

Totodată, premierul a precizat că cele două ordonanţe de urgenţă vor fi adoptate până la finalul lunii august. 

„Reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţa de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024, ceea ce ne asumăm noi ce facem. Va trebui dată cel târziu la sfârşitul acestei luni. Până la sfârşitul acestei luni, cele două ordonanţe principale vor fi date în acelaşi timp, concomitent”, a mai declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a precizat că în urma discuţiilor purtate luni, atât 99% din măsurile privind reforma administrativă sunt decise, cât şi o parte din măsurile fiscale.

Amenințări cu demisia

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis liberalilor care critică măsurile fiscale ce presupun inclusiv unele creşteri de taxe pentru mediul privat că își poate da demisia, iar PNL poate prelua guvernarea singur sau cu USR.

„România nu intră în recesiune, dar are un moment de depășit în ceea ce privește deficitul. Sunt ferm convins că îl vom depăși (...) Eu mi-am pus mandatul pe masă. Și să revină ei, să conducă singuri sau cu USR”, a mai declarat Ciolacu. 

Măsurile fiscale analizate de Coaliție 

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat clar faptul că angajații din construcții vor plăti CASS, dând de înțeles că și IT-iștii vor ajunge să fie plătească impozitul pe venit, de la care erau exceptați.

Din fondurile UE sunt miliarde de euro în IT. Nu taie nimeni până nu vom discuta iar cu toată industria. Domnilor, aveți miliarde de euro care vin de la UE pentru toate zonele de digitalizare din România, exact cu ce vă ocupați dvs. Vreți să riscăm să pierdem aceste miliarde și să n-aveți ce munci, sau să ne așezăm la masă și să înțelegem că România nu își mai permite ce își permitea acum câteva luni? Nu se pierde forța de muncă, pentru că va fi plătită la fel. Nu este o hotărâre foarte clară. Recomandarea a fost ca liniar să fie la toată lumea”, a completat premierul.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite