O zi sau două pentru referendumul Constituţiei? Întrebarea care macină USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai multe discuţii în interiorul partidului şi fără să-i consulte pe liberali, PSD a lansat o nouă variantă: referendumul pentru revizuirea Constituţiei să se organizeze într-o singură zi, simultan cu euroalegerile, iar şef de campanie să fie chiar preşedintele PNL, Crin Antonescu.

„Sunt mai multe păreri. Eu, de exemplu, nu sunt foarte sigur că două zile înseamnă mai bine, din punct de vedere al condiţiilor de organizare. Nu ştiu dacă este chiar foarte uşor să organizezi în două zile. Poate o singură zi este cea mai bună soluţie şi pentru referendum şi pentru europarlamentare“, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD.

Întrebat dacă speră ca într-o singură zi să fie mobilizaţi cetăţenii pentru a fi realizat pragul de 50%, Dragnea a răspuns: „În situaţia asta, unu plus unu nu e obligatoriu să fie egal cu doi, pentru că s-ar putea ca un cetăţean să nu fie hotărât în ce zi să vină şi până la urmă să nu mai vină în nicio zi - sâmbătă să zică că se duce duminică şi duminică să constante că nu are timp sau chef“.

PNL: Nu decide Dragnea

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat că decizia la nivelul USL a fost de organizare a referendumului pe revizuirea Constituţiei pe parcursul a două zile. „Decizia pe care o cunoaşte toată lumea, anunţată acum o săptămână şi de conducerea USL, este de organizare a referendumului pentru revizuirea Constituţiei în două zile, cu toate argumentele prezentate de liderii USL cu această ocazie“, a declarat Pocora, pentru Mediafax.

Liberalul a mai spus că varianta lui Dragnea trebuie discutată în USL pentru că revizuirea Constituţiei este un proiect al alianţei. „Dacă domnul Dragnea are alte elemente, discuţia trebuie purtată din nou, tot la nivelul conducerii USL, şi decizia tot aici trebuie luată, revizuirea Constituţiei fiind unul dintre cele mai importante proiecte asumate“, a mai spus Pocora.

Liberalul Ioan Ghişe este mai tranşant şi spune că referendumul organizat într-o singură zi nu are nicio şansă. „Nu va decide Liviu Dragnea. Cum au convenit liderii USL, aşa este regula. Partidele se exprimă prin lideri. Părerea lui Dragnea nu substituie decizia liderilor USL“, a spus Ghişe, pentru „Adevărul“.

PSD: Soluţia este într-o singură zi

Social-democraţii care se ocupă cu revizuirea Constituţiei în Parlament sunt de acord cu superiorul lor pe linie de partid, Liviu Dragnea. „Cred că soluţia într-o singură zi este oportună. Oamenii nu erau informaţi şi bulverasam. Trebuia să vină sâmbătă să voteze pentru Constituţie şi duminică pentru europarlamentare. Lăsau de pe o zi pe alta. Cine are de venit, vine şi într-o singură zi“, a declarat deputatul PSD, Florin Iordache, pentru „Adevărul“.

În acelaşi ton, senatorul PSD Ioan Chelaru este convins de reuşita conducerii USL de a mobiliza 50% din cetăţeni să iasă la vot şi într-o singură zi. „Eu mă ocup de textele Constituţiei. Că durează o zi, că durează două, nu contează. Mobilizarea la vot să fie maximă. Eu cred că, dacă partidele de la guvernare îşi vor propune, vor reuşi să mobilizeze cetăţenii şi într-o zi“, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei, Ioan Chelaru, pentru „Adevărul“.

Crin, şef de campanie

Social-democraţii consideră că liberalii ar trebui să îşi asume tema revizuirii Constituţiei şi, ca urmare, ar trebui să avanseze o propunere în ceea ce priveşte şeful de campanie pentru referendum care să coordoneze, din partea USL, desfăşurarea campaniei referendale.

Social-democratul Florin Iordache a găsit şi candidatul cel mai potrivit pentru conducerea campaniei: liderul PNL Crin Antonescu. „Din moment ce a condus şi comisia, cred că o conducere a campaniei de către Crin Antonescu, este soluţia cea mai potrivită. Trebuie o informare şi o implicare a cetăţenilor, iar domnul Antonescu este potrivit“, a spus, ferm, Iordache.

Subiectul desemnării şefului de campanie pentru referendum a fost discutat luni în şedinţa săptămânală a conducerii PSD. Nici cu privire la această mutare, liberalii nu au fost întrebaţi. „Noi ne-am desemnat un şef de campanie pentru alegerile pentru Parlamentul European, pe domnul Petrache, dânsul urmând să coordoneze echipa de campanie a PNL. Nu a avut loc încă o discuţie în USL pentru echipa de campanie legată de referendum, dar cu siguranţă se va atinge şi acest subiect“, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

Liberalul Ioan Ghişe le dă din nou peste nas social-democraţilor şi în cazul variantei cu Antonescu - cap de campanie. „Nu va conduce un preşedinte de partid. Va fi unul din linia a doua sau a treia.

Liderul PNL, Crin Antonescu, este şi preşedintele Comisiei de Revizuire a Constituţiei din Parlament.

Citeşte şi:

USL cântă prohodul marilor proiecte

La începutul anului 2013, alianţa de guvernare anunţa frenetic revizuirea Constituţiei şi ample reforme administrative. La sfârşitul anului, oficial, aceste proiecte sunt amânate. De fapt, ele sunt îngropate

Chelaru: Comisia pentru Constituţie s-ar putea reuni miercuri. Proiectul, definitivat în februarie

Comisia de revizuire a Constituţiei s-ar putea întruni miercuri pentru a discuta amendamentele formulate în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia, care va primi cel târziu în februarie varianta finală a proiectului, astfel încât noua Lege fundamentală să fie adoptată de Parlament toamna viitoare

CCR: Revizuirea Constituţiei să prevadă clar raporturile între puterile statului şi forma de guvernământ

Judecătorii Curţii Constituţionale(CCR), Mircea Ştefan Minea, Tudorel Toader şi Petre Lăzăroiu au ridicat vineri mai multe semne de întrebare privind proiectul pentru revizuirea Constituţiei.

SONDAJ Românii nu sunt interesaţi de noua Constituţie. Doar 38,8% din români ar merge la vot

Dacă în toamnă s-ar organiza un referendum, Constituţia nu ar trece de votul popular, în condiţiile în care pragul de validare este de 50% plus unu. Doar 38,8% din români ar merge la vot


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite