Mureșan anunță noi bani europeni pentru Republica Moldova: Vor asigura stabilitatea economică și implementarea de reforme

0
Publicat:

Siegfried Mureșan, în calitate de raportor al al Comisiei pentru bugete privind asistenţa macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, a anunțat că obiectivul său este avizarea „cât mai repede” a sprijinului financiar în Parlamentul European.

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL FOTO: Facebook

„Ca raportor al Comisiei pentru bugete privind asistența macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, obiectivul meu este să aprobăm cât mai repede sprijinul financiar în Parlamentul European. Am fost desemnat raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind avizul asupra asistenței macro-financiare în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, propusă de Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie. Ca raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul meu este să avizăm cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerț internațional - comisie decidentă pe acest dosar - să își voteze poziția până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European”, a declarat europarlamentarul liberal, într-un comunicat de presă.

Potrivit eurodeputatului, Republica Moldova are nevoie „cât mai curând” de aceste fonduri pentru a depăși „cu bine” crizele cu care se confruntă.

„Banii vor ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile de finanțare în 2023, să asigure stabilitatea economică și să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor. Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiții foarte avantajoase”, a precizat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul susține că noul sprijin financiar pentru Republica Moldova va fi condiționat „de buna desfășurare a programului cu Fondul Monetar Internațional și de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova și UE”. Potrivit acestuia, condițiile vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanței economice în Republica Moldova, dar și lupta împotriva corupției, a statului de drept și a securității energetice.

„Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranșe, prima în trimestrul 3, iar cea de-a doua în trimestrul 4 din acestui an”, a afirmat Siegfried Mureșan.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite