PNL, între opțiunea unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei și susținerea lui Nicușor Dan
0În contextul demisiei lui Ciprian Ciucu din fruntea conducerii PNL București, scenariile care se întrevăd în prezent privind opțiunea PNL la alegerile pentru conducerea Primăriei Capitalei, sunt susținerea unui candidat comun cu PSD și sprijinirea lui Nicușor Dan pentru un nou mandat.
Având în vedere că liberalii decid în lunile astea dacă vor continua să-l sprijine pe actualul primar, Nicușor Dan, la conducerea PMB, se întrevede un scenariu tot mai cert privind opțiunea susținerii unui candidat comun PSD-PNL la alegerile locale din 2024 pentru conducerea Primăriei Capitalei.
De altfel, șeful PSD le-a transmis liberalilor încă de la începutul anului că ar trebui să se gândească la întărirea Coaliției printr-o colaborare și în teritoriu, atât în prezent, cât și după 2024.
„Partenerii noştri trebuie să-şi asume. Ori şi-l asumă pe domnul Nicuşor Dan, care a fost candidatul susţinut de către PNL şi actuala majoritate cu USR, ori încercăm să menţinem o coaliţie care a funcţionat. Eu consider că, alături de colegii mei am luat decizia corectă de a constitui această coaliţie”, a afirmat atunci Marcel Ciolacu, arătând că, în opinia sa, colaborarea poate continua și în 2024.
PNL neagă o canidatură comună
Privind scenariul unui candidat unic PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, mai exact în persoana Gabrielei Firea, care și-a anunțat deja intenția de a candida, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, întrebat dacă demisia lui Ciucu are legătură cu eventuale solicitări din partea partidului de a face alianţă locală cu PSD, a dat asigurări că nu au existat astfel de discuții. „Nu, în mod categoric nu s-a pus problema. Conducerea PNL nu i-a impus domnului Ciucu niciun fel de alianţă sau colaborare în plan local. La nivel naţional, PNL şi-a asumat guvernarea şi protocolul de colaborare cu PSD şi UDMR, pe care se bazează această coaliţie, având în vedere contextul internaţional dificil şi cadrul în care funcţionează şi economia României, la nivel European”, a spus reprezentantul liberalilor.
Totodată, Ionuț Stroe a ținut să sublinieze că PNL are oameni „bine pregătiți care pot candida”. „Sigur că avem această opţiune. Însă nu vom intra în jocul partidelor mici de opoziţie, care forţează o retorică electorală. Nu ne interesează aceste discuţii la acest moment. Când va fi momentul, vom lua o decizie, evident în baza unor cercetări solide”, a mai transmis liberalul.
Susținerea lui Nicușor Dan pentru un nou mandat, încurcată de Opoziție
În ceea ce privește continuarea colaborării cu Nicușor Dan, încurcă însă perspectivele unei coleborări cu USR și Forța Dreptei pentru susținerea sa, în contextul în care o astfel de conjunctură nu este văzută cu ochi buni de liberali. Forța Dreptei, formațiune politică desprinsă din PNL, atacă încontinuu formațiunea liberală, același lucru fiind valabil și în cazul USR, partid al fostei guvernări PNL-USR-UDMR.
De asemenea, PNL i-a impus actualului primar o serie de obiective pe care trebuie să le realizeze în prima jumătate a anului, subliniind ulterior că formațiunea va decide dacă continua acordarea sprijinului în urma celor 6 luni pe care edilul Capitalei le are la dispoziție pentru a îndeplini sarcinile cerute de liberali.
În același timp, Nicușor Dan susține că va îndeplini marea majoritate a celor 10 obiective stabilite de către conducerea PNL București.
„Unele din ele sunt pe chestiuni care sunt deja începute. Situaţia celor zece puncte este diferită, dar până la cele şase luni o să vedeţi că marea majoritate (vor fi atinse - n.r.). (...) O parte dintre ele sunt chestiuni care ţin de o evoluţie... Probleme care au început acum un an şi jumătate, acum un an. La momentul potrivit o să fac un bilanţ", a declarat Nicușor Dan.
Primarul general al Capitalei susține că are „un foarte mare respect” pentru alegătorii săi și tratează „cu mare responsabilitate” îndeplinirea celor zece obiective.
2024, an electoral cu patru rânduri de alegeri
În 2024, în România vor avea loc patru rânduri de alegeri. Primul test va fi cel de la europarlamentare, cel mai probabil în luna mai. Vor urma localele, cel mai probabil în luna septembrie. Penultimul test (cel mai probabil în doua tururi), va fi reprezentat de prezidențiale. În luna decembrie anul se va încheia cu parlamentarele.