Cum vede Mircea Geoană disputa privind Canalul Bîstroe: „Sunt elemente care pot să devină iritante”
0Secretarul general-adjunct al NATO a afirmat în cadrul unui interviu că a vorbit cu reprezentanți ai Ucrainei pe tema Canalului Bîstroe, atrăgându-le atenția că pot schimba percepția românilor despre țara vecină.
Întrebat cum vede disputa referitoare la adâncirea Canalului Bîstroe, numărul doi din NATO a punctat: „Eu nu cunosc detalii, că sunt detalii tehnice şi înţeleg că au început ceva discuţii. Dar eu le-am spus liderilor ucraneni cu care m-am întâlnit (...) Le-am spus ca şi coleg, „Atenţie, se întâmplă ceva în relaţia între Ucraina şi România care creează o dificultate în opinia publică românească!”. Şi e păcat de Dumnezeu, pentru că românii au fost şi româncele am fost excepţional de solidari cu ei şi istoria României cu Ucraina nu a fost simplă istoric, nu a fost simplă niciodată. Şi e acolo o chestiune care trebuie tratată. Şi polonezii au avut cu ucrainenii probleme şi mai mari decât noi. Au avut bucăţi de sute de kilometri de ţară mutată către vest şi Prusia Orientală e astăzi Polonia, Ucraina de Vest şi Belarusul a fost Polonia. Deci au probleme alţii mai complicate”, a punctat Mircea Geoană în interviul dat la Prima TV.
Mircea Geoană a vorbit de faptul că o abordare insuficient de atentă ar duce la elemente „iritante” în ceea ce privește modul cum românii îi vor percepe în continuare pe vecinii din nord.
„Le-am spus cu foarte multă prietenie şi cu dorinţa de a fi siguri că păstrăm această relaţie bună şi această soliditate cu dânşii, că sunt câteva elemente care pot să devină iritante în chestiunea aceasta şi sper ca dialogul bilateral şi o discuţie directă şi francă, dacă este nevoie, trebuie făcută. Derusificarea Ucrainei este un lucru pe care liderii de acolo trebuie să îl facă. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că trebuie să lucrezi către deromânizare sau către a lucra nediferenţiat pe comunităţi etnice, care nu au altceva decât că sunt cetăţeni loiali al Ucrainei”, a mai afirmat secretarul general-adjunct al NATO.
Politicienii și Ucraina
Mircea Geoană a precizat, referitor la politicienii care au mers la Ambasada Rusiei pentru a susține neutralitatea României în război și care au dat de înțeles că sprijină Moscova faptul că ține de democrație modul cum se poziționează un om politic. Privind cazl Bîstroe Geoană a pledat pentru prudență, inclusiv în cazul românilor.
„Vine şi vremea reconstrucţiei în Ucraina. Vine şi vremea în care Republica Moldova va avea şansa să evadeze de la periferia Europei, să vină către Europa alături de noi. Vine şi vremea respectivă şi este important şi pentru dânşii, şi pentru noi, aşa cum e valabil şi cu Slovacia şi cu Ungaria, cu Ucraina şi Polonia, şi ţările baltice, şi ceilalţi, să pregătim un teren în care să fim cu toţii în Europa şi să putem să muncim împreună şi, de ce nu, să facem business împreună şi să participăm şi noi la reconstrucţia Ucrainei. Este foarte important ca această perioadă să fie traversată în condiţii cât mai bune şi dânşii să înţeleagă că sunt sensibilităţi legitime, iar că politicienii uneori mai amplifică acest lucru”, a mai afirmat numărul doi din NATO.