Ministrul Justiției din Ungaria: România face o treabă extraordinară la graniță, ar fi meritat aderarea la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiției din Ungaria a precizat în timpul unui discurs ținut într-o localitate din Harghita că România ar fi meritat să intre în spațiul Schengen, întrucât „face o treabă extraordinară” în ceea ce privește paza granițelor.

Foto EPA EFE (arhiva)
Foto EPA EFE (arhiva)

„Ungaria, anul trecut, a oprit peste 260 de tentative de trecere frauduloasă a graniţelor şi dacă ar veni presiunea şi din partea României, atunci nu am putea face faţă. România face o treabă extraordinară în ceea ce priveşte paza graniţelor şi din acest motiv poziţia Guvernului Ungariei este că România ar fi meritat aderarea la Schengen. Începe un nou an, noi oportunităţi şi Ungaria este deschisă către un dialog pragmatic", a declarat Varga Judit, potrivit traducerii asigurate de organizatori, conform Agerpres.

Jarga Audit a făcut referire și la războiul din Ucraina, unde „tați, mame și copii suferă” și a pledat pentru un parteneriat strategic puternic între România și Ungaria, care să rezolve și problema migrației, provocările generate de criza economică și criza energetică.

„Trebuie să căutăm şi să găsim acele puncte de conexiune în aceste vremuri grele şi pline de provocări. Din partea Guvernului Ungariei şi (a Guvernului - n. red.) României există o necesitate foarte puternică de a exista un parteneriat strategic. Acesta poate fi avantajos pentru ambele părţi în rezolvarea celor trei mari provocări: adică provocarea economică, siguranţa energetică şi migraţia. Am văzut că Bruxelles-ul nu a gestionat bine nu numai problemele economice, ci şi problema energetică a fost gestionată prost şi astfel a dus Europa într-o criză economică. Şi în această umbră a recesiunii, totuşi relaţiile comerciale au doborât recorduri între cele două ţări", a arătat ministrul Justiţiei din Ungaria.

Oficialul ungar a făcut referire și la acordul semnat la sfârșitul anului 2022 între Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, mulţumind partenerilor pentru colaborare.

Varga Audit a participat la evenimentul comemorativ de la Siculeni alături de Potapi Arpad Janos, secretar de stat, responsabil cu politica de solidaritate naţională în Guvernul de la Budapesta, de consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Toth Laszlo, precum şi de ministrul Mediului din Guvernul României, Tanczos Barna.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite