Ministrul de Externe, Titus Corlăţean: „Republica Moldova a fost statul cel mai consecvent în urmarea drumului său european din cele şase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean. FOTO: Mediafax
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean. FOTO: Mediafax

Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a vorbit joi seară în cadrul unei emisiuni TV despre summit-ul de la Vilnius, politica externă a României şi situaţia progresele Republicii Moldova.

Titus Corlăţean şi-a început declaraţiile prin comentarea evenimentelor petrecute joi la Vilnius explicând ceea ce s-a petrecut la acest summit în prima zi.

 „Trebuie doar să ţinem cont de rezultatele privind summit-ul de Vilnius. Progresele privind Republica Moldova, Georgia, celelalte state, dar, din păcate, nu şi ale Ucrainei (…) Acest summit urma să încununeze un proces de demersuri, de măsuri interne în Ucraina, îndeplinirea celor11 condiţionalităţi pentru Ucraina. Au fost reforme şi progrese în 10,75 din acestea, inclusiv la „justiţia selectivă”, cea de-a 11 condiţionalitate.”, a declarat ministrul de Externe român.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat faptul că dintre toate statele Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, belarus, Republica Moldova şi Ucraina), Republica Moldova a fost cea care a respectat cel mai bine recomandările venite din partea statelor din UE.  

„Faptul că 100.000 de oameni au ieşit în stradă să susţină efortul pro-european, este un lucru incredibil. Efortul este cel care contează (…) Contează foarte mult şi sprijinul, sprijinul României şi al statelor europene. Statele baltice au ajutat mult. Au nişte miniştri de Externe incredibili, foarte buni. Dintre statele centrale europene pot menţiona Slovacia şi Polonia. Înţelegeri bune au fost şi din spaţiul vestic şi balcanic. Există simpatie la Berlin, fiind o echipă cu o expertiză bună acolo”, adăugat Titus Corlăţean.

Cu toate că a evitat să comenteze de ce nu se află la summit-ul de la Vilnius, ministrul de Externe a declarat că nu a mers la în capitala Lituaniei deoarece a fost luată o decizie în acest sens la Cotroceni. Şeful diplomaţiei l-a criticat pe Băsescu şi pentru declaraţia sa de miercuri seară privind posibila unire pe viitor cu Republica Moldova. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite