Ciucă, de Ziua Națiunilor Unite: Diplomații au reprezentat cu profesionalism interesele României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj cu ocazia Zilei Națiunilor Unite. În fiecare an, pe 24 octombrie se sărbătorește intrarea în vigoare a Cartei Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Nicolae Ciuc, președintele Senatului FOTO Inquam Photos
Nicolae Ciuc, președintele Senatului FOTO Inquam Photos

Cu ocazia împlinirii a 78 de ani de la înființarea Organizației Națiunilor Unite,al doilea om în stat a transmis un mesaj referitor la rolul ONU în lume și pentru România,

De când a devenit membru al ONU, în 1955, România și-a consolidat relațiile cu statele lumii și a descoperit noi parteneri de dialog și colaborare pe toate meridianele globului. De atunci și până azi, diplomații români care au lucrat la ONU au reprezentat cu onoare și profesionalism interesele României, în special în ultimele trei decenii”, a transmis Marcel Ciolacu.

În fiecare an, pe data de 24 octombrie se amintesc și se sărbătoresc țelurile și scopurile Cartei Organizațiilor Națiunilor Unite: menținerea păcii și securității internaționale, respectarea drepturilor omului, respectarea dreptului internațional, respectarea dreptății de promovare a progresului social general. România a devenit membru ONU pe 14 decembrie 1955”, a mai punctat Ciucă.

România și ONU

Anul trecut, România și-a depus candidatura pentru un loc în Consiliul Drepturilor Omului, din cadrul ONU, pentru mandatul 2023-2025. Țara noastră a mai avut două mandate în trecut.

  „Contribuţia solidă a României la diverse operaţiuni în jurul globului constituie o dovadă a angajamentului nostru. Trebuie să ne asigurăm că, în conformitate cu agenda Acţiunii pentru Menţinerea Păcii, misiunile ONU de menţinere a păcii devin mai eficiente şi contribuie la soluţii politice pentru rezolvarea conflictelor, plasând drepturile omului în centrul acţiunilor.  De asemenea, avem nevoie de acţiuni ferme ale comunităţii internaţionale pentru a proteja şi a promova drepturile omului. Trebuie să consolidăm sistemul ONU pentru Drepturile Omului şi să asigurăm finanţarea sustenabilă şi adecvată pentru toate activităţile acestuia”, anunța șeful statului.   

Potrivit MAE, CDO este un organ subsidiar permanent al Adunării Generale şi este unul dintre cele două organe nou-create în contextul reformei generale a ONU

Ministerul Afacerilor Externe amintește că „România a avut două mandate în cadrul CDO, primul, în perioada 19 iunie 2006 - 18 iunie 2008, iar al doilea, din august 2011 până la 31 decembrie 2014. Între prioritățile asumate de România în aceste două mandate, amintim: asigurarea respectării standardelor trasate de tratatele și instrumentele internaționale în materie de drepturile omului, prevenirea și combaterea discriminării, protejarea drepturilor omului pentru persoanele aflate în situații de vulnerabilitate, cooperarea cu societatea civilă”, potrivit sursei citate. 

În cadrul CDO, România a iniţiat două rezoluții: Drepturile omului, democrație și statul de drept (2012, 2015, 2017, 2019) și Dreptul copilului de a se angaja în activități de joacă și recreative (2014). România mai este co-inițiator al rezoluțiilor: Contribuția parlamentelor la politicile în domeniul drepturilor omului; Eliminarea discriminării la adresa persoanelor afectate de lepră și a membrilor familiilor acestora; Sărăcia extremă și drepturile omului; Administrația locală și drepturile omului; Politicile naționale și drepturile omului; Dreptul fiecărei persoane de a se bucura de cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală: sportul și un stil de viață sănătos, ca factori contribuitori; Dreptul la muncă

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite