Mărirea salariului minim dezbină Coaliția. Liberalii spun că nu au fost consultați

0
Publicat:

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, cu privire la declarația premierului privind creşterea salariului minim, că până acum toate deciziile importante au fost discutate în Coaliţie.

Reacția liderului PNL, după anunţul premierului privind creşterea salariului minim FOTO Mediafax
Reacția liderului PNL, după anunţul premierului privind creşterea salariului minim FOTO Mediafax

Au fost discuţii și dezbateri în ultima perioadă de timp legate de creşterea salariului minim, iar Partidul Naţional Liberal a susţinut dintotdeauna şi vom susţine ca salariul minim să fie aliniat la salariul minim european. Este o preocuparea a tuturor liderilor politici, pentru că trebuie să venim în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor şi este o chestiune care ţine de tot ceea ce înseamnă empatia şi umanitatea din fiecare dintre noi pentru ca în Europa secolului 21, în anul 2024, să combatem sărăcia. Este absolut necesar ca astfel de măsuri să fie luate cu analiza cuvenită, să fie aduşi la masa dialogului şi consultaţi toți actorii din acest cerc, astfel să nu facem în aşa fel încât să nu fim în măsură să putem să susţinem o astfel decizie”, a declarat Nicolae Ciucă, la Euronews România.

Potrivit președintelui Senatului, „creşterea salariului minim vizează în mod predilect salariile din mediul privat, dar totodată sunt o serie întreagă de indicatori care se aplică și salariaților din sectorul bugetar”. "Motiv pentru care după această decizie este nevoie să venim să vedem care sunt toate elementele tehnice pentru a putea să asigurăm sustenabilitatea creşterii salariului minim”, a adăugat liderul PNL.

Întrebat dacă se va putea asigura sustenabilitatea creșterii salariului minim, Nicolae Ciucă a afirmat: „Șase miliarde de lei, în momentul de față, ținând cont de cum arată astăzi bugetul și deficitul bugetar, nu există. Și nu sunt convins că vorbim doar de șase miliarde, trebuie discutat cu ministrul de Finanțe, cu Ministerul Muncii, să avem toată desfășurarea detaliată pe efectele și implicațiile acestei creșteri” „Această discuție trebuie făcută în Alianță, dar înainte de toate, trebuie discutat cu cei care urmează să asigure aceste salarii”, a adăugat liderul PNL.

Nicolae Ciucă a afirmat că nu a participat la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit şi că nu a discutat cu premierul, după această întâlnire.

Nu am participat, nu am reuşit să discut cu domnul prim-ministru după încheierea acestei întâlniri. Ca atare nu vreau să greşesc şi să speculez pe marginea acestui subiect care este deosebit de important pentru oameni. Cetăţenii merită respect cel puţin din punct de vedere al deciziilor pe care le luăm şi care îi vizează direct”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat cu privire la declarația făcută pe rețelele de socializare în care a afirmat că „politicienii din România și-au făcut un obicei din a câștiga voturi risipind iresponsabil bugetul în campanii cu idei nesăbuite și cheltuind banii statului” se referă și la creșterea salariului minim, liderul Senatului a atras atenția asupra prezenței crescute a politicienilor în fața cetățenilor în perioada campaniei electorale.

„Am avut în această perioadă de timp posibilitatea să merg în foarte multe judeţe din ţară să mă văd cu cetăţenii şi să discutăm o serie întreagă de aspecte şi preocupări ale cetăţenilor. Una dintre preocupări viza tocmai acest aspect prin care, în campanie, oamenilor li se promit o serie întreagă de lucruri. Am considerat că este normal să am o reacție, un răspuns faţă de cetăţeni legat de modul cum văd eu lucrurile. Nu este normal să ne ducem către cetățeni în perioada campaniei electorale. Avem foarte mare nevoie să asigurăm această prezență permanent (...)  Trebuie să ne gândim că printr-o  abordare populistă nu rezolvăm problema, ci mai degrabă o adâncim', a spus Nicolae Ciucă.

Ciucă: Nu este vorba de a fi eu deranjat, e vorba respect

Întrebat dacă este o abordare populistă declarația premierului despre creșterea salariului minim, liderului Senatului a răspuns: „Nu am văzut-o nu știu detalii despre ce s-a întâmplat, nu pot să comentez.” „De regulă, toate aceste aspecte care au vizat decizii importante au fost discutate în coaliție. Probabil că, după întâlnirea cu Comisia Tripartită, vom avea o discuție și în Coaliție”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă este deranjat de faptul că nu a fost consultat de premier înainte de a face această declaraţie, liderul PNL răspuns: „Nu este vorba de a fi eu deranjat, ci e vorba de atitudinea și respectul pe care îl avem unii față de ceilalți. Până în acest moment am avut o abordare cât se poate de onestă în relația cu premierul, în relaţia cu partenerii noştri de coaliţie şi vom continua să o avem pentru că dincolo de deranjul sau orgoliul fiecăruia dintre noi, important este ce facem pentru oameni”.

Întrebat dacă acest lucru nu reprezintă o problemă pentru relaţiile din coaliţie și dacă nu va reprezenta o fisură, liderul PNL a afirmat că: ”La câte probleme şi câte situaţii am avut în aceşti doi ani şi jumătate şi mai avem încă o jumătate de an în faţă, cel puţin. Nu asta este cea mai dificilă şi cea mai complicată problemă. Le rezolvăm pe toate”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat majorarea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie, precizând că va fi menținută măsura celor 200 de lei netaxabili.

„De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe. Suntem în direcția corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite