Salariul minim va crește de la 1 iulie. Anunțul premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat majorarea salariului minim la 3.700 de lei de la 1 iulie, precizând că va fi menținută măsura celor 200 de lei netaxabili. 

Marcel Ciolacu a anunțat majorarea salariului minim FOTO Inquam
Marcel Ciolacu a anunțat majorarea salariului minim FOTO Inquam

„De la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe. Suntem în direcția corectă către implementarea salariului minim european. Aceasta este decizia luată astăzi, alături de sindicate și patronate, în Consiliul Tripartit”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al Guverrnului, majorarea „va reprezenta o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei. De asemenea, deducerea fiscală de 200 de lei se va menține până la sfârșitul anului”, a explicat Executivul.  

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că majorarea „veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”. 

Potrivit sursei citate, discuțiile au mai privit „asigurarea forței de muncă, atragerea banilor puși la dispoziția României prin Planului Național de Redresare și Reziliență și decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie”.

Majorarea salariului minim 

Ministerul Muncii trebuie să stabilească o nouă formulă de calcul pentru salariul minim brut garantat în plată, ținând cont de criteriile cerute de Comisia Europeană prin Directiva 2041/2022.

Directiva a fost adoptată la data de 22 octombrie 2022 și prevede că statele membre trebuie să adopte măsurile necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 15 noiembrie 2024. „Statele membre informează de îndată Comisia cu privire la aceasta. Atunci când statele membre adoptă măsurile respective, acestea trebuie să conțină o trimitere la prezenta directivă sau să fie însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Metodele de efectuare a acestei trimiteri sunt stabilite de statele membre”, se mai arată în Directivă.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite