Marcel Ciolacu: „O să facem un buget noaptea, ca hoții“. Investițiile sunt de 120 miliarde de lei, „un record absolut după 1989” VIDEO

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 14 decembrie, că bugetul de stat pe 2024 care va fi adoptat de către Guvern va fi axat pe investiţii, valoarea acestora ridicându-se la circa 7% din PIB.

Nicolae Ciolacu FOTO Inquam Photos / George Călin
Nicolae Ciolacu FOTO Inquam Photos / George Călin

„O să facem un buget noaptea, ca hoții“, a spus premierul, la începutul ședinței, făcând referire la ora târzie la care s-a reunit Guvernul.

"Adoptăm astăzi bugetul de stat pe 2024, unul axat pe investiţii de circa 7% din PIB. Anul viitor investiţiile vor contribui cu jumătate la creşterea economică, iar creşterea investiţiilor va fi dublă faţă de cea a consumului", a afirmat premierul Ciolacu.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 3,4%, o inflaţie medie anuală de 6% şi un deficit de 5% din PIB, potrivit Strategiei Fiscal - Bugetare 2024 - 2026 publicate miercuri, transmite Agerpres.

Produsul Intern Brut este estimat la 1.733 miliarde de lei preţuri curente, iar deficitul bugetar la 5% din PIB, în condiţiile unor venituri de peste 586 miliarde de lei şi ale unor cheltuieli de 673 miliarde de lei. Ponderea cheltuielilor totale în PIB este estimată la 38,8%, iar cea a veniturilor la 33,8% din PIB.

Nicolae Ciolacu a precizat că investițiile sunt de 120 miliarde de lei - „un record absolut după 1989”. 

„Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 miliarde lei mai mult față de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor“, a mai spus premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite