Guvernul modifică Ordonanța Trenuleț: Sponsorizarea ONG-urilor poate fi scăzută din impozitul pe profit

0
Publicat:

La mai puțin de 24 de ore de când a fost publicată în dezbatere publică a „Ordonanța Trenuleț”, timp în care au avut loc consultări cu ONG-urile, Guvernul anunță că modifică prevederile privind deducerea sponsorizărilor.

Premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a avut conbnsultări joi cu reorezentanții ONG-urilor

Ordonanța Trenuleț publicată miercuri prevede că sponsorizarea burselor nu se mai scade din impozitul pe profit. Proiectul elimină mecanismul de scădere din impozitul pe profit a cheltuielilor reprezentând burse private, a mecanismului de redirecționare a sponsorizărilor/actelor de mecenat/ burselor private/altor mijloace financiare, precum și mecanismul de scădere din impozitul pe profit a valorii aferente burselor private, din cadrul bunurilor, mijloacelor financiare şi serviciilor acordate Fondului Națiunilor Unite Pentru Copii - UNICEF și altor organizații internaționale. Se propune reducerea impactului cheltuielilor cu bursele private asupra impozitului pe profit.

Bursele private nu se mai scad din impozitul pe profit și se deduc în limita unei cote de până la 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, precum și în limita unei sume de 1.500 lei pentru fiecare bursă acordată.

Totodată, se propune eliminarea mecanismului de scădere din impozitul pe profit datorat prin redirecționarea valorii rămase neutilizate pentru cheltuielile efectuate cu sponsorizările și actele de mecenat, privind bunurile, mijloacele financiare şi serviciile acordate Fondului Națiunilor Unite Pentru Copii - UNICEF și altor organizații internaționale.

Guvernul modifică proiectul ordonanței trenuleț după consultările cu ONG-urile

Premierul Marcel Ciolacu a avut joi, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanți ai unor ONG-uri și ai companiilor care efectuează sponsorizări, în contextul modificărilor fiscale avute în vedere de Guvern cu privire la regimul sponsorizărilor.

Guvernul României și eu, în calitate de prim-ministru, apreciem munca organizațiilor non-guvernamentale și impactul pe care proiectele acestora îl au pentru societatea românească. Dorim să păstrăm transparența și predictibilitatea mecanismului de sponsorizări, fără a aduce prejudicii acestui regim prin modificările legislative”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În urma discuțiilor purtate și a clarificărilor aduse de fiecare dintre părți s-a convenit ca formularul D177 va rămâne în vigoare, iar data până la care va putea fi utilizat de companii este 25 mai a anului, data de depunere a declarației de impozit. Prevederile privind acordarea procentului de 20% din impozitul pe profit datorat rămân nemodificate.

Guvernul României și organizațiile non-guvernamentale au reiterat importanța formularului D177 în transparența și trasabilitatea sponsorizărilor.

Un alt subiect clarificat în cadrul consultărilor de astăzi s-a referit la deductibilitatea sponsorizărilor acordate de microîntreprinderi și de persoanele care realizează venituri extra salariale. Urmare a clarificărilor aduse de reprezentanții Guvernului cu privire la modificarea regimului microîntreprinderilor, a fost agreat de comun acord faptul că modificările preconizate de Guvern nu vor afecta semnificativ nivelul sponsorizărilor.

Din partea Guvernului, alături de premierul Marcel Ciolacu au participat la discuții vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, Șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, și secretarul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite