Marcel Ciolacu: „Dacă va fi o candidatură comună, nu e nici Firea, nici Burduja“. PSD nu îl susține pe Piedone la Primăria Capitalei

0
Publicat:

PSD nu îl va susţine pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, a declarat președintele partidului, Marcel Ciolacu, într-o discuție cu jurnaliștii, la Palatul Victoria.

Marcel Ciolacu FOTO gov.ro
Marcel Ciolacu FOTO gov.ro

„Dacă mergem cu candidat comun, nu este nici Burduja, nici Firea”, a spus Ciolacu, fără a preciza cine ar putea fi acest candidat, conform Digi24.

Coaliţia se reuneşte, joi, de la ora 17.00, pentru a discuta despre lista comună la europarlamentare şi candidaţii la alegerile locale, în Capitală. 

 Variantele luate în calcul în coaliţie sunt fie candidaturi comune PSD-PNL la Capitală şi sectoare, fie candidaturi separate la Primăria Generală şi candidaturi comune ale celor două formaţiuni la primăriile de sector.

Conform unui sondaj comandat de Nicușor Dan și publicat de primarul general pe pagina sa de Facebook, marea surpriză este că pe primul loc pentru Primăria Generală este edilul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone (din partea PUSL, nu a alianței PNL-PSD), creditat cu o intenție de vot de 40,4%.

În schimb, Nicușor Dan are o intenție de vot de 39,3%, iar la mare distanță este Sebastian Burduja, în sondaj prezentat drept candidatul Alianței PSD-PNL, în timp ce Diana Șoșoacă e cotată la 2,4%, iar candidatul AUR, Mihai Enache, cu 1%.

În schimb, la nivel de intenție de vot pentru Consiliul General, procentele sunt relativ asemănătoare cu cele din septembrie 2020. Mai precis, PSD e cotat cu 30,7% (față de 32,3% în 2020), Alianța Dreapta Unită cu 27,2% (în 2020, USR a avut 26,9%, iar PMP, separat, dar cu Băsescu locomotivă electorală, lua 7,8%), în timp ce liberalii sunt acum la 17,5% (față de 19,3% în 2020). AUR și SOS au procente de sub 5% la nivelul Capitalei.

Contactat de „Adevărul”, sociologul Vladimir Ionaș a precizat că situația aproape sigur se va schimba odată cu oficializarea candidatului Alianței PSD-PNL, iar procentul pentru Piedone nu va rǎmâne acelaşi. „Orice se poate întâmpla până la alegeri, pentru că e foarte devreme. Electoratul nu știe cine e candidatul PSD-PNL în acest moment. Piedone are un profil care se suprapune cu o parte a electoratului PSD. Așa că mulți din PSD spun că ar vota cu Piedone. Electoratul va migra odată cu candidații oficiali. Acum avem o poză de moment și încă multe semne de întrebare”, a precizat sociologul.

Gabriela Firea, prim-vicepreședintă a PSD, susține că formațiunea social-democrată și PNL ar trebui să aibă candidați separați la nivelul Primăriei Capitalei, iar partea de colaborare cu liste comune să fie lăsată pentru altfel de alegeri. cum sunt cele europarlamentare sau parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite