Marcel Ciolacu: Au fost recuperaţi 129 de români, atât români cu cetăţenie română, din România, cât şi români din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri seara, la revenirea din Egipt, că au fost recuperaţi din Fâşia Gaza 129 de cetăţeni români şi că mai există o sută de solicitări din partea unor români care vor să vină în ţară împreună cu familiile.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

"Cred că atât eu cât şi doamna ministru (al Afacerilor Externe - n.r.) am făcut astăzi un gest de normalitate şi, mai mult decât atât, am transmis un semnal foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperaţi 129 de români, atât români cu cetăţenie română, din România, cât şi români din Republica Moldova. Următoarea aeronavă cred că va ateriza într-o oră. Deja este o listă de 51 de români. Au mai venit mai multe solicitări, peste o sută de solicitări, ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile. Vreau să mulţumesc în primul rând doamnei ministru şi echipei sale de la Ministerul de Externe şi instituţiilor statului român implicate în această acţiune de recuperare a românilor din Fâşia Gaza. În toată această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României şi preşedintele României", a spus premierul.

Totodată, Marcel Ciolacu a mulţumit statului Israel, Egiptului, Qatarului şi Statelor Unite ale Americii pentru "reuşita" acestei acţiuni. El a menţionat că, în continuare, va funcţiona celula de criză de la Ministerul Externe, până vor fi recuperaţi toţi cetăţenii români din Fâşia Gaza care doresc să vină în România sau Republica Moldova. Marcel Ciolacu a specificat că sunt mult mai mulţi cetăţeni români cu dublă cetăţenie în Fâşia Gaza, dar că Guvernul a făcut demersuri doar în cazul celor care au făcut solicitări pentru a venit în România.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă îi va prelua, în continuare, pe românii veniţi miercuri seara pe aeroport.

Premierul a făcut referire şi la un act normativ care ar putea fi elaborat în perioada următoare, dedicat situaţiei acestor cetăţeni. "Avem familii din Timişoara, din Iaşi, din Dolj, din Olt, din Suceava, Bacău. Fiecare familie are povestea ei. Mulţi dintre copii erau fericiţi că merg la buni acasă, la Bacău sau la Suceava. Este o acţiune care va continua şi în zilele următoare, până când ajung la familiile lor. Dar sunt mulţi care nu mai au familii directe în România. Am vorbit pe avion cu doamna ministru. Mâine în şedinţa de guvern o să vorbim şi cu doamna ministru al Muncii, să vedem ce act normativ dedicat acestei situaţii... pentru că vorbim de nişte români care vin dintr-o zonă de război", a afirmat el.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat că oamenii au fost foarte "emoţionaţi şi fericiţi"."Ne-au mulţumit, pentru că vin dintr-o zonă de război şi au fost foarte afectaţi. Povestea lor este foarte emoţionantă. Au fost mame cu copii, familii întregi. Suntem foarte motivaţi să continuăm, ca să îi evacuăm pe toţi cetăţenii români şi pe membrii familiilor acestora care au solicitat acest lucru. (...) Am primit în această seară din nou aprobarea pentru cei 51 de cetăţeni români. Au fost anunţaţi deja şi mâine reluăm demersurile. Echipa mobilă consulară se află deja acolo şi, practic, vom relua din nou demersurile", a declarat Luminiţa Odobescu. Ea a subliniat că situaţia de securitate este una "extrem de dificilă şi complexă", motiv pentru care este necesară actualizarea permanentă a planurilor de evacuare. "Suntem în contact şi cu restul cetăţenilor români, prin oficiul de reprezentare de la Ramallah. Practic, în fiecare zi discutăm cu ei. În ultimele zile, şi mai ales după ce a început procesul de evacuare, am primit mai multe solicitări. Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitări autorităţilor israeliene şi, respectiv, egiptene. Numai după acordul acestora putem să continuăm cu evacuarea. Dar în momentul actual toţi cei 260 care au cerut până acum câteva zile evacuarea se află pe liste, cu aprobările necesare şi în zilele următoare vom continua procedurile de evacuare", a spus Odobescu.

Şeful Executivului şi ministrul de Externe au însoţit de la Cairo grupul de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza.

Cursa specială a companiei TAROM a aterizat la Baza 90 Transport Aerian.

Un prim grup de români şi membri de familie ai acestora - format din 93 de persoane - a fost evacuat marţi din Gaza în Egipt. Miercuri, MAE a anunţat că încă 51 de români au primit permisiunea de a părăsi Fâşia Gaza prin punctul de trecere Rafah. Însă, pentru că acest punct a fost închis, ei vor ieşi din Gaza la o dată ulterioară.

În cursul zilei de marţi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a informat că 36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza au fost evacuaţi iar din Cairo ei vor fi transportaţi la Bucureşti. Ulterior, ei vor fi preluaţi cu un autocar pus la dispoziţie de autorităţile moldovene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite