Situația românilor din Fâșia Gaza. Odobescu: A crescut numărul solicitărilor. Zece cetățeni de pe lista de evacuare nu s-au prezentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat în cadrul unei intervenții telefonice la Digi24 că a crescut numărul românilor din Gaza care au cerut evacuarea, fiind peste 300 de solicitări. Potrivit ministrului, 10 români dintre cei 103 care erau pe prima listă de evacuare nu s-au prezentat la punctul de trecere a frontierei.

Ministrul a dat asigurări privind continuarea procedurilor FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Ministrul a dat asigurări privind continuarea procedurilor FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Ministrul a explicat în cadrul intervenției telefonice la Digi24 că cei 10 români care nu s-au prezentat la punctul de trecere a frontierei de la Rafah rămân pe lista de evacuare.

„Vom continua procesul și pentru ceilalți români. În ultimele zile și după demararea procedurilor de evacuare am primit un număr important de alte solicitări, în plus față de cele 260, toate sunt în proces de evaluare. Acum vorbim de un total, inclusiv cu cei evacuați, de peste 300 de solicitări. Continuăm eforturile cu colegii noștri, cu partenerii internaționali. Procesul cere demersuri speciale, trebuie asigurată coordonarea cu autoritățile egiptene și israeliene, care iau deciziile, și trebuie îndeplinite condițiile de siguranță pentru cetățeni. Obiectivul nostru e de a continua procesul de evacuare în perioada următoare”, a ai spus ministrul Luminița Odobescu, arătând că au fost primite asigurări de la autoritățile israeliene și egiptene. 

Potrivit ministrului, cheltuielile de evacuare în cazul românilor din Fășia Gaza vor fi suportate de la bugetul de stat, fiind vorba despre o situație deosebită.  

Ministrul a mai dat asigurări că se fac în continuare demersuri pentru eliberarea fără precondiții a tuturor românilor ostatici ai Hamas.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu merge miercuri în Egipt.  Deplasarea are loc după ce 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membri de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii de luni spre marţi, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah.

Evacuarea grupurilor de români către Egipt a fost posibilă datorită acordului oferit atât de autoritățile israeliene, cât și de cele egiptene.

Reprezentanții MAE au comunicat că persoanele evacuate au fost informate în avans cu privire la procedurile necesare și au primit asistență de la reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite