Românii evacuați din Gaza au ajuns la București. Avionul TAROM a aterizat la Baza aeriană 90, Otopeni, la ora 21.50 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii 93 de români și rude ale lor evacuate din Fâșia Gaza au ajuns miercuri seară la București, la bordul unei aeronave TAROM care a efectuat o cursă specială de la Cairo spre capitala României. Alți 10 cetățeni români care primiseră acordul de a părăsi Gaza n-au ajuns la vama Rafah la timp. Avionul a aterizat la Baza aeriană 90, Otopeni, în jurul orei 21.50. La bord s-a aflat și premierul Marcel Ciolacu.

UPDATE "Cred că atât eu cât şi doamna ministru (al Afacerilor Externe - n.r.) am făcut astăzi un gest de normalitate şi, mai mult decât atât, am transmis un semnal foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperaţi 129 de români, atât români cu cetăţenie română, din România, cât şi români din Republica Moldova. Următoarea aeronavă cred că va ateriza într-o oră. Deja este o listă de 51 de români. Au mai venit mai multe solicitări, peste o sută de solicitări, ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile. Vreau să mulţumesc în primul rând doamnei ministru şi echipei sale de la Ministerul de Externe şi instituţiilor statului român implicate în această acţiune de recuperare a românilor din Fâşia Gaza. În toată această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României şi preşedintele României", a spus premierul Marcel Ciolacu.

***

La bordul aeronavei TAROM se află premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, care s-au întâlnit la Cairo cu persoanele evacuate.

Persoanele din avion vor fi evaluate de o echipă formată dintr-un medic generalist, un psiholog şi un psihiatru, transmite Agerpres.

Printre cei evacuaţi se numără o femeie însărcinată, care este considerată prioritate zero, şi o persoană bolnavă de cancer.

În aeronavă a fost prezent şi un medic.

Un prim grup de români şi membri de familie ai acestora - format din 93 de persoane - a fost evacuat marţi din Gaza în Egipt.

Miercuri, MAE a anunţat că încă 51 de români au primit permisiunea de a părăsi Fâşia Gaza prin punctul de trecere Rafah. Însă, pentru că acest punct a fost închis, ei vor ieşi din Gaza la o dată ulterioară.

În cursul zilei de marţi, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a informat că 36 de cetăţeni moldoveni din Fâşia Gaza au fost evacuaţi, iar din Cairo ei vor fi transportaţi la Bucureşti. Ulterior, ei vor fi preluaţi cu un autocar pus la dispoziţie de autorităţile moldovene.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite