Maghiarii din SUA au sesizat Comisia Helsinki în legătură cu retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laszlo Tokes a cerut autonomia maghiarilor chiar de 1 decembrie FOTO Arhiva Adevărul
Laszlo Tokes a cerut autonomia maghiarilor chiar de 1 decembrie FOTO Arhiva Adevărul

Federaţia maghiarilor din Statele Unite a sesizat Comisia Helsinki, o agenţie a Administraţiei SUA, în legătură cu iniţiativa de retragere a distincţiei lui Laszlo Tokes. Mai mult decât atât, istoricul american Lee Edwards i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu în care îi cere să nu permită retragerea decoraţiei lui Tokes.

„Comisia Helsinki trebuie să se pronunţe; încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, politicile şi practicile împotriva minorităţilor, intoleranţa şi măsurile antidemocratice nu pot fi tolerate. Ne temem că tăcerea ar putea fi interpretată de unii ca fiind o încuviinţare, având ca efect noi încălcări ale principiilor Comisiei Helsinki“, a comunicat AHF într-o scrisoare adresată preşedinţilor Comisiei, Benjamin Cardin şi Christopher Smith.

Federaţia Maghiarilor Americani (AHF) s-a adresat Comisiei Helsinki a SUA denunţând încălcări ale drepturilor omului, acţiuni anti-maghiare şi anularea deciziei de retragere a distincţiei lui Laszlo Tokes. Preşedintele AHF, Ferenc Koszorus, a declarat, conform MTI, că iniţiativa de retragere a Ordinului „Steaua României“ acordat lui Tokes este rezultatul acţiunilor acestuia în favoarea comunităţii maghiarilor din România.

Pe de altă parte, istoricul american Lee Edwards, directorul Fundaţiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu pentru a-i cere să nu-i retragă decoraţia lui Laszlo Tokes.

„Lordul Alton a cerut părerea Guvernului Majestăţii sale cum apreciază propunerea ca statul maghiar să fie stat garant pentru minorităţile maghiare ce trăiesc dincolo de graniţele Ungariei şi cum se poate compara aceasta cu modele de autonomii consacrate deja, cum ar fi Tirolul de Sud“, se arată într-un comunicat al lui  Laszlo Tokes, citat de Mediafax.

Şi Comisia pentru unitate naţională a Parlamentului de la Budapesta s-a autosesizat asupra iniţiativei de retragere a decoraţiei pe care o consideră inacceptabilă şi o lipsă de respect faţă de etnicii maghiari din România.

Retragerea distincţiei la două decenii de la revoluţie ar fi o manevră nedreaptă şi o lipsă de respect faţă de maghiarii din România“. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Comisiei parlamentare pentru unitate naţională din Budapesta, Arpad Potapi.

De asemenea, eurodeputatul Laszlo Tokes susţine că un membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie a solicitat Guvernului britanic să spună ce demersuri va întreprinde către Guvernul României, în contextul în care Laszlo Tokes este vizat să-i fie retras Ordinul „Steaua României“.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” au decis miercuri să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei europarlamentarului Laszlo Tokes.

Pe aceeaşi temă:

Parlamentul de la Budapesta: Iniţiativa de retragere a distincţiei lui Tokes este inacceptabilă

Parlamentul din Marea Britanie intervine pentru decoraţia lui Laszlo Tokes

Corina Creţu cere retragerea decoraţiei lui Tokes: Proiectul separatist promovat de el pregăteşte o confruntare cu statul român

Laszlo Tokes: „Suntem gata să demonstrăm la Bucureşti şi chiar la Bruxelles, dacă nu obţinem autonomia“

Surse: Laszlo Tokes va candida la europarlamentare pe listele FIDESZ

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite