Stroe: MAE a procedat impecabil privind vizita premierului Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat că MAE a procedat impecabil privind vizita premierului maghiar, Viktor Orban, subliniind că „nu există niciun fel de problemă în legătură cu anumite informații care pot fi transmise înaintea acestor vizite”, în contextul în care premierul Ungariei a citit public o listă cu teme pe care MAE român i-a recomandat să nu le atingă. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Evident că orice partid serios proeuropean se dezice de astfel de afirmații porvocatoare. Viktor Orban nu este prima oară prezent la această școală. Din păcate nu este prima oară când lansează aceste mesaje provocatoare. De data asta suplimentar față de cele precedente, aduce un ton persiflator la adresa instituțiilor române. Evident că condamnăm acest tip de comportament, care nu are niciun fel de legătură cu comportamentul normal al unui șef de guvern european, există o diferență de viziune și exprimare clară ăntre România și vocea prim-ministrului maghiar”, a susținut purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, fiind întrebat cu privire la discursul persiflator al lui Viktor Orban la adresa insittuțiilor statului român. 

Totodată, reprezentantul PNLa susținut că „mesajele anti-europene, persiflatoare, de critică la adresa acestei construcții din care și Ungaria face parte și trebuie să își onoreze angajamentele, fac foarte rău în plan public”.

„În mod clar, Viktor Orban nu are ce să importe în România, apropo de propuneri și idei cu care a venit, pentru că în Ungaria în momentul de față există reale dificultăți economice, reale dificultăți legate de zona socială, anumite probleme semnalate privind funcționarea instituțiilor democratice în această țară. Semnalate și de UE și de partenerii externi ai Ungariei, așa că am prefera să mergem înainte, că continuăm pe ideea exprimată că ne dorim relații bune de vecinătate cu Ungarie, nu ne dorim niciun fel de tensiuni alimentate politic de unii sau alții”, a mai spus Stroe. 

Reprezentantul PNL a subliniat însă că statul român dorește menținerea unor relații sănătoase cu statul vecin. „Ne-am dori, în baza tratatelor de prietenie, cel comun de aderare la UE, acordului strategic, să menținem relații normale, sănătoase din care să beneficiem și unii și alții”, a arătat Stroe. 

Totodată, reprezentantul PNL a refuzat să comenteze întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și omologul maghiar, Viktor Orban. 

În privința lipsei de reacție a MAE, dar și a liniilor de discurs înaintate premierului maghiar, Ionuț Stroe a explicat: „Ministerul de Externe folosește aceleași canale diplomatice pentru orice fel de zivită a unui oficial  a unui stat. Din punctul nostru de vedere, MAE a procedat, corect, impecabil. Nu există niciun fel de problemă în legătură cu anumite informații care pot fi transmise înaintea acestor vizite adreszate oricărui oficial care vizitează România. Nu avem ce să reproșăm MAE. Înainte erau afirmații care acuzat MAE că nu a reacționat său că nu ar fi anticipat chestiuni de genul acesta, de data aceasta, MAE și-a făcut treaba înainte de a se solicita puublic acest lucru”, a mai arătat reprezentantul liberalilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite