Legea Cloud-ului guvernamental, constituțională. Decizia, luată cu majoritate de voturi

0
Publicat:

Curtea Constituțională a respins cu majoritate de voturi obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție în ședința de miercuri, fiind de părere că prevederile sunt constituționale.

Instituția condusă de Marian Enache a declarat că e constituțională legea FOTO Mediafax
Instituția condusă de Marian Enache a declarat că e constituțională legea FOTO Mediafax

În ședința din data de 14 iunie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile articolului unic din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 89/2022 privind înființarea, administrarea și dezvoltarea infrastructurilor și serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autoritățile și instituțiile publice, coroborate cu cele ale art. 3 alin. (2)-(4) și (8), art. 4 alin. (4) și art. 10 alin. (8) din ordonanța de urgență, sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, potrivit unui comunicat al CCR.

În esență, Curtea a statuat că prelucrarea datelor cu caracter personal face obiectul unor acte de reglementare primară (naționale), precum și al Regulamentului general privind protecția datelor, adoptat la nivelul Uniunii Europene. Art. 9 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 89/2022, care a fost aprobată prin legea criticată, trimite în mod direct la aceste acte normative. Ca atare, aspectele referitoare la stocarea, prelucrarea sau accesul la datele cu caracter personal beneficiază de reglementare la nivel primar și respectă standardele și exigențele cadrului normativ primar existent”, mai explică magistrații CCR.

Modul concret de funcționare a Platformei și de asigurare a confidențialității datelor cu caracter personal cu care această Platformă operează se regăsesc în actul de punere în executare a legii, care detaliază, specifică și particularizează din punct de vedere tehnic și procedural aceste aspecte. Astfel de reglementări constituie chestiuni de detaliu tehnic și pot fi reglementate prin hotărâre de Guvern. Prin urmare, Curtea a constatat că sunt respectate garanțiile constituționale privind viața intimă, familială și privată, precum și rolul Parlamentului de unică autoritate legiuitoare a țării”, conchide sursa citată.

Ce invocase Curtea Supremă

Pe 6 aprilie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, s-a întrunit pentru sesizarea Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice.

În urma dezbaterilor, deliberând, Secţiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor articolului unic din Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice cu referire la dispoziţiile art. 3 alin. (2), alin. (3), alin. (4), alin. (8), ale art. 4 alin. (4) şi ale art. 10 alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 89/2022 privind înfiinţarea, administrarea şi dezvoltarea infrastructurilor şi serviciilor informatice de tip cloud utilizate de autorităţile şi instituţiile publice, prin raportare la prevederile constituţionale ale art. 61 alin. (1) coroborate cu cele ale art. 1 alin. (4) privind principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precum şi cele ale art. 1 alin. (3) referitoare la statul de drept în componenta sa privind garantarea drepturilor cetăţenilor şi ale art. 1 alin. (5) referitor la principiul legalităţii, sub aspectul exigenţelor privind calitatea legii, precum şi ale art. 26 referitor la dreptul la viaţă privată.” preciza ÎCCJ, într-un comunicat de presă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite