Ciucă: Va fi aprobată hotărârea privind implementarea cloud-ului guvernamental. Toate instituțiile, interconectate

0
Publicat:

Premierul României a anunțat, la începutul ședinței de guvern, că Guvernul urmează să aprobe hotărârea privind implementarea infrastructurii de cloud guvernamental.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV

„Aprobăm, astăzi, hotărârea de guvern privind guvernanţa platformei de cloud guvernamental, ceea ce reprezintă, poate, cea mai importantă etapă de implementare a celui mai mare proiect de digitalizare a României. Practic, continuăm astfel să facem paşii procedurali necesari atât din perspectivă legislativă, cât şi din perspectiva procedurilor de achiziţii şi am convingerea că operaţionalizarea acestor proiecte va oferi cetăţenilor acces direct la toate serviciile publice. Toate instituţiile, practic, vor fi interconectate în cloud, iar cetăţenii pot solicita o serie de documente de oriunde şi oricând", a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Potrivit proiectului aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, Executivul va aproba nota de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru implementarea infrastructurii de cloud guvernamental.

Sursa citată arată că finanțarea proiectului se realizează din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de la bugetul de stat, prin bugetul Autorităţii pentru Digitalizarea României, al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al Serviciului Român de Informaţii.

Valoarea totală a investiţiei, desfăşurată pe parcursul a patru ani, începând din 2022, este 2,2 miliarde lei

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, a precizat la începutul acestui an că „termenul pentru cloudul guvernamental este sfârșitul anului 2026”. Până atunci România trebuie să aibă „patru centre de date funcționale și cel puțin 30 de instituții ale statului de nivel central migrate în acest cloud guvernamental”.

Oficialul a subliniat că „cloudul guvernamental ține datele românilor într-un loc sigur, transparent, modern. Impune și o economie de costuri. Datele vor fi păstrate în patru centre de date administrate de STS, la nivel fizic. Administratorul datelor este ADR, o instituție care va gestiona tot sistemul de cloud, ne-am luptat foarte mult să ținem într-o zonă civilă. Apărarea cibernetică împotriva unor atacuri avansate va fi furnizată de serviciile statului român”, a explicat ministrul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite