Legea bugetului de stat și cea a asigurărilor sociale pe anul 2024 au fost adoptate de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul reunit al Camerei Deputilor și Senatului a adoptat proiectul legii bugetului de stat pe anul 2024 și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Legea bugetului de stat pentru anul viitor a fost adoptată de Parlament FOTO Inquam Photos
Legea bugetului de stat pentru anul viitor a fost adoptată de Parlament FOTO Inquam Photos

Bugetul de stat pentru anul viitor a fost adoptat cu 299 „pentru” și 82 „împotrivă”. 

Legea bugetului asigurărilor a fost votată cu 294 „pentru” și 84 „contra”. 

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii va fi de 134.982 miliarde de lei. Acesta se stabileşte la venituri, precum şi la cheltuieli, atât la credite de angajament cât şi la credite bugetare.

De asemenea, anul viitor, bugetul României prevede investiţii în valoare de circa 7% din PIB şi o creştere economică de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.

Ministrul Boloș a explicat prevederile din bugetul pe anul viitor, arîtând că va cuprinde cheltuieli pentru investiții de peste 200 miliarde de lei, pentru programe care să sprijine categoriile vulnerabile. De asemenea, bugetul pe 2024 va avea o creștere istorică pentru educație, de 61%.

Totodată, Ministrul Finanțelor a asigurat că salariile profesorilor vor crește, așa cum s-a promis.Majorările salariale pentru profesori au fost însă motiv de scandal în plen, între Putere și Opoziție. 

AUR a anunțat chiar că a părăsit sala înainte de votul final, ca urmare a respingerii unui amendament prin care veniturile profesorilor erau majorate cu 40%.

Dezbaterile din plenul comun au fost încă de marți seară aprinse, nelipsind injuriile și îmbrâncelile. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a tras un semnal de alarmă. „Ați văzut în Parlament, în ultimele 24 de ore, cine vrea să preia conducerea în România și mai ales în ce fel. Niște scandalagii şi clovni. S-au băgat toți în acest cor de strigături, ură și violență, de la un capăt la altul al opoziției - de la AUR, până la USR”, a transmis deputatul pe pagina sa de Facebook.   

Unele incidente s-ar putea lăsa chiar și cu consecințe mai grave. Senatoarea Diana Șoșoacă a anunțat că îi va face plângere penală lui George Simion, după ce liderul AUR i-a dat peste telefon, ajungându-se la jigniri între cei doi.

Guvernul a aprobat pe data de 15 decembrie proiectele de lege privind bugetul pentru 2024, iar dezbaterile din Parlament au început de luni, 18 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite