Guvernul pompează mai mulți bani în minoritățile naționale în anul electoral 2024. Cum se împart fondurile

0
Publicat:

Guvernul vrea să dea în anul electoral 2024 mai mulți bani pentru cele 19 minorități naționale din România care primesc bani de la buget, suma ajungând la 242 de milioane de lei, cu aproape 2,5% mai mult față de fondurile din 2023, care au fost și ele suplimentate luni.

Partidul condus de Kelemen Hunor ia cea mai mare sumă din rândul minorităților FOTO Inquam
Partidul condus de Kelemen Hunor ia cea mai mare sumă din rândul minorităților FOTO Inquam

210,4 milioane a fost suma alocată în 2022, iar datele arătau că pe execuția bugetară de anul acesta fuseseră date minorităților naționale 213 milioane de lei. Apoi, Guvernul a mai venit cu o alocare de 23,6 milioane de lei, în plină perioadă în care e promovată austeritatea bugetară.

Fondurile vor fi alocate celor 19 organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Parlamentul României și membre ale Consiliului Minorităților Naționale pentru finalizarea activităților și proiectelor inițiate până în prezent, care permit cetățenilor aparținând minorităților naționale din România să-și dezvolte cultura, precum și să-și păstreze elementele esențiale ale identității lor, respectiv limba, tradițiile și patrimoniul cultural“, a fost anunțul sec al Guvernului referitor la suplimentarea bugetului pentru anul în curs.

Cum s-ar împărți banii

Cea mai mare sumă ar urma să meargă spre UDMR, formațiune parlamentară care a optat să nu primească bani din fondurile dedicate partidelor politice, ci ca minoritate națională, unde suma este mult mai generoasă.

UDMR ar urma să încaseze în 2024 aproximativ 52,5 milioane de lei, după ce anul acesta suma pentru partidul condus de Kelemen Hunor a fost de 51 de milioane de lei. Pe locul al doilea la încasări va fi Asociația Partida Romilor. În conturile acestei organizații care reprezintă minoritatea romă vor intra 34,2 milioane de lei, în timp ce anul trecut au avut încasări de 33 de milioane de lei.

Tot peste 10 milioane vor lua alte patru organizații care reprezintă minorități. 19,1 milioane ar urma să meargă către Forumul Democrat al Germanilor din România, iar la Uniunea Ucrainenilor din România vor ajunge 17,1 milioane de lei. Comunitatea Rușilor Lipoveni din România va avea conturile completate cu 13,41 milioane de lei, iar Uniunea Armenilor din România ar urma să încaseze 10,45 milioane de lei.

UDMR ia aproape cât USR

Dacă facem o comparație cu banii dați partidelor, adică alocările de circa 314 milioane de lei, UDMR va lua echivalentul unei formațiuni ca USR, care a avut, totuși, un scor de aproape trei ori mai mare față de partidul condus de Kelemen Hunor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite