Laura Chiriac, la Adevărul Live: Pacea dintre PSD şi PNL în Sectorul 1 a fost una scumpă. Am primit sfaturi să nu mă duc în zona Bucureştii Noi-Chitila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul ALDE pentru Sectorul 1, Laura Chiriac, a vorbit, marţi, la Adevărul Live, despre candidatura sa, principalele puncte ale programului său electoral şi despre lupta cu adversarii politici în campania pentru locale.

Principalele declaraţii ale Laurei Chiriac: 

De ce a renunţat la jurnalism pentru politică

Nu mai lucram în jurnalism de aproape doi ani. Am avut interlocutori care în puţine rânduri au putut trece de pragul de conduită şi de discurs. M-am amuzat să le demasc jocul, să observ limitele ipocriziei lor. Am constatat multe tendinţe schizoide. Pentru mine e o trecere firească, spre dimensiunea socială. Am fost consilier de stat pe probleme sociale în Guvernul Ponta. Am înţeles ce înseamnă să ai o poartă deschisă pentru o instituţie şi să nu te trimită omul din instituţie acasă. Eu am încercat să le arăt transparenţă şi disponibilitate în limitele mandatului meu. Dacă am considerat că trebuie să rămân în politică e pentru că aşa am simţit. Misiunea mea în poltiică va continua şi după aceste alegeri. 

Despre orientarea politică

Trecerea mea prin Guvernul Ponta a fost în urma unui algoritm politic. Am avut o alinaţă la putere. Rezultatele Guvernului au fost bune. Da, asum că sunt note vulnerabile în ceea ce priveşte anumite politici sociale. Liberalismul nu vorbeşte doar despre capital şid espre clasa de sus sau de mijloc. Libertatea e aceea de a putea să-ţi faci planuri pe termen mediu şi lung. 

Despre alegerea Sectorului 1

Eu am crescut în Sectorul 1, familia mea locuieşti aici. Pe strada Smaranda, în Aviaţiei. Am vecinii mei pe aceste străzi. Nu poţi proiecta ambiţii asupra unui loc dacă nu ai rădăcini. Iar eu am rădăcini aici. Cunosc străzile, pieţele. Ceea ce s-a schimbat de când eram eu copil e starea de prizonierat pentru cetăţenii Sectorului 1. Toate grupurile de interese care căpuşează această Primărie. Timp de 8 ani toate deciziile Consiliului Local a fost luată în unanimitate. Pacea dintre PSD şi PNL în Sectorul 1 a fost una scumpă. A fost o pace plătită scump. În schimbul acordătrii de contracte, cei din Primărie primeau bani. Am avut de a face cu un adevărat carusel infracţional. Averm bugetul cel mai mare. Aproape 1,5 miliarde lei. S-au anvelopat blocurile. Însă şpaga pentru anvelopări era de 10 milioane de euro. 

Dacă i s-a cerut şpagă

E simplu d eanticipat că unui jurnalist nu i se poate cere şpagă. Un jurnalist e un intrus. Oamenii sunt reticenţi. Nu mi-a cerut nimeni. Nici nu mi s-a oferit niciodată şpagă. Eu îmi doresc să existe recuperarea prejudiciilor în toate domeniile. Toată lumea trebuie să răspundă în faţa Justiţiei.

Primăria Sectorului 1 ar trebui deschisă, un birou cel puţin, unde cetăţeanul să se poată adresa şi sâmbăta şi noaptea. Eu cred că ar fi o soluţie bună. Un birou de permanenţă căruia cetăţenii să i se poată adresa. Avem sentimentul sfidării în acest cel mai bogat sector din Bucureşti. 

Despre problemele Sectorului 1

Pe site-ul Primăriei e o secţie bine pusă în pagină, dar nu există niciun fel de contract. De ce nu vedem contractele în derulare pentru spitale, şcoli. ce îi împiedică să facă publice contractele. Îmi doresc să putem lansa un audit extern care să verifice toate contractele în derulare. Eu, ca şi procurorii, avem suspiciuni privind aceste contracte. Sunt munţi de gunoaie pe străzile pe care eu le-am bătut la picior. Clauzele ar trebui să fie mult mai bine respectate. Primăria ar trebui să supravegheze cum se derulează contractele. 

În 2010, s-a anunţat un proiect: urma să se ridice cea mai modernă clinică de chirurgiea pediatrică din sector. Această secţie nu a fost terminată nici astăzi. A fost o gaură neagră care a înghiţit 4,5 milioane de euro. 

Despre proiectele pentru Sectorul 1

E foarte important să stopăm furtul. Cred în sondaje. Eu nu am avut mijloacele necesare pentru sondaje. Oamenii din Sectorul 1 nu sunt o masă de manevră. S-a format deja o masă critică. Îmi doresc să putem să avem contracte transparente, să facem publice contractele. Să prezint marile proiecte pe care vreau să le fac. Şedinţele de CL să fie online. Astăzi, sunt zone în Sectorul 1 care arată ca după bombardament. Şi e uşor să repari drumurile. Trebuie să încapă repararea acestor drumuri.Teatrul din Parcul Bazilescu, arată cum arată.

Printre proiectele mele aş vrea să evoc unul foarte drag. Vine în sprijinul familiilor tinere. Ar fi bine să le punem la dispoziţie transport şcolar. Un autobuz care să ia de acasă copiii şi să-i ducă la şcoală. Când ajung din nou acasă îi preia bunicii. Sunt şcoli care au astăzi 220 de înscrişi deşi sunt doar 110 locuri.

Despre transportul în comun şi locurile de parcare

Circul de multe ori cum tramvaiul şi în această perioadă am circulat cu mijloacele de transport în comun. Oamenii stau în ploaie sau ninsoare fără să aibă un adăpost. E o dovadă de sfidare. Zilele trecute am încercat să parchez la Perla şi a trebuit să dau şase ture. Nu am găsit loc de parcare. Planul meu e acela a 2 parcări subterane, după modelul celei de la Universiatte: una ar putea să fie la Dorobanţi, una la Piaţa Victoriei. Iar printre blocuri, cred că ar fi bune  nişte parcări supraterane. Parcarea va fi fără plată. Trebuie să regândim toată ecuaţia parcărilor. Eu sper ca aceste şantiere să poate funcţiona fără paralizarea Bucureştiului, aşa cum spuneţi dumneavoastră.

Despre contracandidaţi 

Simt că este campanie electorală în relaţia mea cu oamenii. Prea puţin m-am orientat asupra contracandidaţilor. Cred că vor fi foarte multe surprize şi resping teza unor mari favoriţi (Dan Tudorache şi Alexandru Nazare - n.r.). Eu nu am văzut sondaje care să mă arate cu a treia şansă. Am vazut sondaje în care sunt pe locul doi sau pe locul 1. 

Nimeni nu câştigă atacând contracandidaţii. Eu cred că poţi câştiga dezvăluind nişte situaţii şi reţele în care contrcandidaţii tăi sunt decişi să ridice şi salveze acele reţele. Dacă vine cineva din afara mediului lor, mersul Justiţiei ar fi uşurat. Nu am încetat pe parcursul acestei campanii să denunţ frăţia PSD-PNL. Aceste atacuri la adresa ueni persoane sunt doar penibile. Contracandidaţii mei au interesul să ducă mai departe jocul pe corupţie. 

Despre scandalurile de campanie

Eu nu am ceva de a face cu statul, cu oamenii din politică. Campania a căpătat o turnură murdară, dar derizorie. În spatele acestor chestiuni există o reţea subterană de interese. Omul pe care îl aveţi în vedere cred că a fost vicepreşedinte PNL la Sectorul 1. Oamenii aceştia au nişte reţele de filaj pe care le folosesc împotriva celorlalţi candidaţi. Dezvăluirile lor nu fac decât să întărească ceea ce am spus eu. 

I-am invitat să mă urmărească. Lucrurile pe care le aflu eu despre ei sunt mult mai multe. Le voi spune. Legat de acuzaţiile de mită electorală în Sectorul 1, înc azul Nazare-PSD. Parchetul trebuie să investigheze acest caz. Diferiţi oameni binevoitori m-au sfătuit să nu mă duc în campanie în zona Bucureştii Noi-Chitila. Asta, pentru că acolo se cumpără voturile. 

De cine se cumpără? De PNL?

Nu pot spune deocamdată. Să lăsaăm să fie terminată investigaţia. Mie mi s-au adresat îndemnuri să nu mă duc acolo pentru că voturile deja au fost adjudecate. 

Despre Călin Popescu-Tăriceanu şi discutsul său anti-Justiţie

Nu e nicidecum comparabilă situaţia. Eu am făcut referire la Sectorul 1. Aici e o zonă specială. Discursul lui Tăriceanu referitor la faptul că există suspiciuni grave legate de subiectivsmul Justiţiei este unul pe care l-a consolidat de-a lungul timpului. A fost singurul om care a denunţat o Justiţie care de multe ori ne lasă un gust amar. E o greşeală să generalizezi în treaba asta. Cred că şi la DNA sunt oameni care locuiesc în Sectorul 1 care-şi duc copiii la şcoli, care merg cu transportul în comun etc. 

Despre disputa cu Denise Rifai

E un jurnalist care şi-a făcut treaba cum a crezut de cuviinţă. Eu am un ataşament deosebit faţă de Realiatea TV. Mă simt ataşată. Episodul acela a avut şi el misterul său.

Dacă deschide lista de consilieri

Deschid lista de consilieri. Însă, o să fiu primar.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite